Kaczka w mandarynkach

Nie musicie piec kaczki w jej standardowych wersjach, czyli z żurawinami, jabłkiem lub w pomarańczach. Możecie spróbować tej delikatnie słodkiej wersji i użyć mandarynek zamiast pomarańczy:)

Składniki:

  • 1 kaczka 1,5-2 kg mrożona lub świeża
  • 1 kostka masła
  • 5-7 mandarynek
  • Lampka białego wytrawnego wina
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2-3 łyżki golden syrup
  • Pieprz, sól

Przygotowanie:

Kaczkę myjemy i suszymy. Nadziewamy ją obranymi ze skórki 2-3 mandarynkami i cząstkami jabłka, smarujemy z wierzchu 100g masła pieprzymy, solimy, posypujemy posiekanymi ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni termoobieg, wkładamy do niego naszą kaczkę na zwykłej blaszce lub w jakimś wystarczająco dużym naczyniu żaroodpornym obkładamy ją kilkoma obranymi mandarynkami (one się przypalą, ale oddadzą cały sok i smak), po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 50-70 minut, w połowie czasu obracamy kaczkę na 2 stronę. Przygotowujemy specjalną glazurę-  w rondelku rozpuszczamy resztę masła, wyciskamy sok z 2-3 mandarynek i dodajemy golden syrup (może być też własnoręcznie zrobiony karmel), czekamy aż składniki się połączą. Teraz kaczuchę obracamy znowu piersią do góry, polewamy obficie glazurą, na blachę wlewamy lampkę białego wytrawnego wina, włączamy grilla na 250 stopni i czekamy aż skórka z góry się porządnie zrumieni. Koniec:) Jeśli macie dobry piekarnik, kaczkę pieczemy w sumie 90-110 minut. Żeby wykonać sos, wystarczy zlać do rondla płyn z blachy, który wytopił się podczas pieczenia i gotować go na największym ogniu aż odpowiednia ilość wody odparuje i otrzymamy odpowiednią konsystencję.

1 komentarz (+add yours?)

  1. Pawel
    Paźdź 14, 2013 @ 23:29:38

    jakis przyjarany ten kurczak

    Odpowiedz

Dodaj komentarz