Naleśniki z twarogiem z rodzynkami

Naleśniki:

  • 3 jajka
  • Pół szklanki mleka
  • Szklanka mąki
  • Woda do dopełnienia
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy sól i część wody na początek 100ml. Mikserem na małych obrotach mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, po czym zwiększamy obroty i mieszamy dolewając tyle wody, żeby uzyskać pożądaną gęstość ciasta naleśnikowego. Usmaż próbnego naleśnika- jeśli ciasto łatwo się rozprowadza, nie robią się pęcherze  i jesteś w stanie uformować gładki, cienki placek i później go obrócić- smaż dalej. Zbyt rzadkie ciasto nie zwiąże się prawidłowo, a gęste nie rozprowadzi się po patelni. Każde naleśniki, które później czymś wypełnimy smażymy na blado, żeby ładnie się składały.

Twaróg z rodzynkami:

  • Pół kilo chudego twarogu
  • 100g rodzynek drobnych sułtanek
  • 2 łyżki cukru, może być trzcinowy
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Rodzynki zaparzamy we wrzątki przez 5 minut, twaróg rozgniatamy widelcem razem z całym jajkiem, cukrem i ekstraktem i dodajemy przestudzone rodzynki, mieszamy.

Składanie naleśników:

Gdy już przygotowaliśmy naleśniki i twaróg, nadziewamy każdy naleśnik, składamy na pół i jeszcze na pół i obsmażamy na patelni do lekko złocistego koloru. Na zdjęciu, naleśniki polane sosem pomarańczowo- cytrynowym, przepis w następnym poście.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: