Serowo- pieczarkowa zupa z pulpecikami

Dziś propozycja na zimowy, rozgrzewający i syty obiad. Do tej zupy nie trzeba drugiego dania, gdyż jest pożywna, kaloryczna i doda nam mnóstwo energii.

Składniki:

  • 30 dkg śmietankowego serka topionego
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 20 dkg pieczarek
  • Pęczek natki pietruszki
  • Pieprz i sól
  • 40 dkg mięsa mielonego
  • Jajko
  • Cebula
  • Łyżka tartej bułki

Przygotowanie:

Przygotowujemy małe pulpeciki (jak kotlety mielone) z mięsa mielonego, tartej cebuli, jajka, tartej bułki i przypraw. Te około 3 cm kuleczki podsmażamy na patelni z każdej strony, na złoto-brązowy kolor. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki i również podsmażamy na złoto. Żeby nie sczerniały, muszą być suche. Jeśli mamy pieczarki bardzo malutkie, to można użyć całe, bez krojenia. Z całości gorącego bulionu warzywnego, odlewamy około dwóch szklanek, do których wkładamy serki topione. Podgrzewamy i ciągle mieszamy, by się rozpuściły. Jeśli pozostaną jakieś grudki to przecedzamy powstałą masę przez sitko i wszystko wlewamy do pozostałego bulionu. Wkładamy do niego również usmażone pieczarki i pulpeciki. Doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą, choć zwykle nie jest to konieczne, gdyż słone są serki, bulion i pulpeciki. Całość gotujemy jeszcze jakieś 15 minut i podajemy zupę, obficie posypaną posiekaną natką pietruszki.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: