Kotlety rybne

Sprytny sposób na tani i pożywny obiad, a na dodatek dzięki tym kotlecikom w łatwy sposób da się przemycić dzieciom jakąkolwiek rybę. Polecam podawać z jakąś wyrazistą surówką, jak to do ryby, zawsze trochę ożywia smak.

Składniki:

  • 3 filety z mintaja, czyli ok.400g
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej + więcej do panierowania
  • Pół małej cebuli lub jedna szalotka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki tymianku
  • Pieprz, sól
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Najprostsze, jakie może być- rozmrożone filety wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, starty czosnek, lekko pokrojoną cebulę, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem i blendujemy wszystko do konsystencji, jaką uznamy za słuszną. Formujemy małe kotleciki, lekko je spłaszczamy, a każdy obtaczamy w bułce tartej, do której możemy dodać jeszcze trochę pszennych otrębów dla lepszej faktury panierki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru, a po zdjęciu kotlecików z patelni, suszymy je na papierowym ręczniku.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: