Risotto curry z kurczakiem

Czy z pomieszania kuchni włoskiej i indyjskiej może wyjść jakiekolwiek smaczne połączenie? Jak widać tak! To kolorowe danie jest tego najlepszym przykładem, więc jeśli lubicie curry i macie 20 minut na przygotowanie, to ruszajcie do kuchni i po chwili cieszcie się żółciutkiego risotto.

Składniki na 2 osoby:

  • 250g ryżu na risotto, czyli arborio
  • Pojedyncza pierś z kurczaka
  • Litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Łyżka oleju
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka masła
  • Pieprz, sól

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, suszymy, usuwamy tłuszcz i to co nam się w nim nie podoba i kroimy w kawałki, takie jakie lubimy. Na małej patelni , z dodatkiem oleju lub bez, jak wolimy, podsmażamy kurczaka z jednym wyciśniętym ząbkiem czosnku, aż się lekko zezłoci. W garnku podgrzewamy bulion i zostawiamy, żeby lekko „pykał” przez cały czas robienia risotto, bo dolewać trzeba zawsze płyn gorący. Na innej patelni roztapiamy masło i wsypujemy ryż. Trzeba go przesmażyć jakieś 2 minuty, aż stanie się przejrzysty, wtedy dolewamy 2 chochle bulionu, sypiemy curry i kurkumę, dodajemy usmażonego kurczaka, mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie większość płynu. Risotto przygotowuje się między 15- 18minut, w tym czasie zwykle dolewa się bulionu 4-5 razy. To tylko orientacyjne wytyczne, po 12 minutach i kilku dolewkach należy sprawdzić twardość ryżu. Gdy już jest prawie gotowe, czekamy aż ryż wchłonie tyle, aby był oblepiony sosem i pilnujmy, żeby potrawa nie była za rzadka. Warto dorzucić jeszcze kawałek masła i wmieszać je, wtedy risotto zyska jeszcze bardziej kremową konsystencję. Podczas całego procesu ryż nie musi wchłonąć całego bulionu, który przygotowaliśmy. Na koniec do smaku dosypujemy pieprzu i soli i podajemy risotto posypane natką pietruszki.


Advertisements

2 komentarze (+add yours?)

  1. onna
    Sty 08, 2012 @ 15:09:21

    Długo naszukałam się przepisu, o który mi chodziło, zdecydowałam się na ten i słusznie, wyszło pysznie! Chociaż przygotowanie zajeło mi znacznie więcej czasu.

    Odpowiedz

  2. meg
    Czer 08, 2013 @ 14:36:04

    przydalyby sie jakies dodatki..zielony groszek, cebula, kukurydza itp. sam ryz z kurczakiem to taki bez szału

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: