Krem maślany- do dekoracji i wyciskania szprycą

Przepis na krem maślany, który bardzo dobrze się sprawdza, nawet gdy wyciskamy małe detale, cieniutką końcówką. Ma odpowiednią konsystencję i nie jest aż tak tragicznie słodki jak w amerykańskich przepisach. Mam nadzieję, że już niedługo, uda mi się zamieścić tutaj jakiś sensowny poradnik, jak wyciskać piękne róże, rozetki, koszyczki, chryzantemy i inne dekoracje, które mogą być użyteczne gdy robimy tort, czy babeczki. Stanie się to chyba jednak dopiero wtedy, jak urośnie mi trzecia ręka, która potrzyma aparat… Poniżej na zdjęciach przykłady, co możemy wyczarować przy pomocy tego kremu, rękawa cukierniczego i kilku tylek.

Składniki:

  • 250g masła
  • 250g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • Dowolne barwniki spożywcze

Przygotowanie:

Masło w temperaturze pokojowej wkładamy do miski, dosypujemy do niego cukier puder i wlewamy esencję waniliową. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa zrobi się puszysta i gładka, to zajmie jakieś 5-7 minut, wtedy wlewamy mleko i mieszamy na gładką masę. Teraz wystarczy, że dodamy jakiegoś barwnika i go dokładnie wmieszamy, ja osobiście najbardziej lubię te w paście lub najlepiej w proszku, bo nie rozrzedzają masy i lepiej wybarwiają. Takim kremem dekorujemy wierzch babeczek lub tortów, na nadzienie i przekładanie blatów, wybrałabym coś delikatniejszego.

 

About these ads

83 komentarzy (+add yours?)

  1. Samantha
    mar 02, 2012 @ 11:07:20

    Coś pięknego, cudo!!!

    Odpowiedz

  2. Angelika
    mar 02, 2012 @ 11:36:45

    Widziałam, jadłam i……polecam pychaaaaa :)

    Odpowiedz

  3. Kulinarna Muza
    mar 02, 2012 @ 13:15:58

    Dziękuję :)

    Odpowiedz

  4. Katarzyna Czernicka-Kujawska
    mar 03, 2012 @ 07:37:14

    Mistrzostwo….

    Odpowiedz

  5. tanroth
    mar 26, 2012 @ 15:30:37

    chetnie skorzystam, zbliza sie rocznica slubu rodzicow i szukam jakiegos kremu z ktorego wycisne rozyczki na torcie :) taka porcja wystarczy na przelozenie, pokrycie i udekorowanie tortu o srednicy 20cm?

    Odpowiedz

    • Kulinarna Muza
      mar 26, 2012 @ 20:42:51

      Taka ilość kremu spokojnie wystarczy na taki mały torcik, jeśli nie będzie na nim bardzo dużo tych różyczek, lecz ja do środka na przełożenie wybrałabym coś lżejszego, jakiś krem śmietanowy lub z serka mascarpone. Ale jeśli lubicie słodkie, gęste kremy, to wyjdzie jak najbardziej dobrze:) Pozdrawiam, Marta.

      Odpowiedz

  6. tanroth
    mar 28, 2012 @ 00:21:04

    super, dzieki za odp! w sumie masz racje, jednak do przelozenia uzyje jakiegos smietanowego.. jeszcze tylko jedno pytanie – czy krem mozna ubic kilka godzin wczesniej, potrzymac w lodowce i pozniej udekorowac? nie zrobi sie zbyt sztywny?

    Odpowiedz

  7. tanroth
    mar 28, 2012 @ 21:09:59

    ok, dzieki, jutro bede probowac ;)

    Odpowiedz

  8. tanroth
    mar 29, 2012 @ 13:29:49

    szpryca sie bede pierwszy raz bawic, wiec nie obiecuje ;) jesli wyjdzie jakos po ludzku dam znac!

    Odpowiedz

  9. Agnieszka
    kwi 05, 2012 @ 20:32:01

    A jak długo taki krem utrzymuje świeżość? tzn chciałabym nim udekorować babeczki, które nie będą od razu zjedzone. Czy ten krem jest dobry po 2-3 dniach?

    Odpowiedz

    • Kulinarna Muza
      kwi 05, 2012 @ 20:35:00

      Krem jest dobry i po 3 dniach, jeśli przechowywany w lodówce. Radzę włożyć babeczki do zamykanego pojemnika, bo krem szybko łapie obce zapachy, a po wyjęciu z lodówki, przed podaniem trzeba odczekać pół godziny, żeby krem zmiękł. Pozdrawiam, Marta:)

      Odpowiedz

  10. Miśka
    lip 09, 2012 @ 18:49:19

    Czy do tego kremu można dodać galaretkę i też się zabarwi?

    Odpowiedz

  11. Miśka
    lip 10, 2012 @ 09:10:24

    Dzięki za odpowiedż;)

    Odpowiedz

  12. siczma
    lip 26, 2012 @ 10:42:38

    Czy taka ilość kremu wystarczy na udekorowanie tortu o średnicy 28cm? chodzi mi o takie coś :
    http://www.spearmintwedding.com/wp-content/uploads/2011/06/vert1.jpg

    Odpowiedz

  13. Kulinarna Muza
    lip 26, 2012 @ 10:46:04

    Oj, zdecydowanie trzeba zrobić więcej. Ja bym potroiła ilość i zrobiła z trzech 250g kostek masła. Na rozetki schodzi dużo kremu. Pozdrawiam, Marta:)

    Odpowiedz

  14. siczma
    lip 26, 2012 @ 10:50:51

    Dziękuję, tak myślałam :)

    Odpowiedz

  15. Olga
    sie 16, 2012 @ 13:23:16

    a co zrobić żeby masa była gęstsza. Dodałam już cukru pudru, nie pomogło. Np. jak robię różę to mi wszystko siada, suwa się. Brrrrrr. Tak jakby wciaż masa była za rzadka…

    Odpowiedz

  16. Kulinarna Muza
    sie 16, 2012 @ 21:19:11

    Nie wiem co mogło pójść nie tak w Twoim przypadku, ale może jedna z tych rzeczy:
    - mogłaś nie dać masła 82% tylko jakąś mieszankę, co się zdarza bo producenci często oszukują
    - temperatura masła może być za wysoka, wtedy robi się miękkie- wsadź do lodówki na 20 minut.
    - barwnik spożywczy w płynie mógł rozrzedzić masę
    Mam nadzieję, że pomogłam,
    pozdrawiam, Marta

    Odpowiedz

  17. Olga
    sie 17, 2012 @ 08:17:55

    barwnik był w proszku. Ale masz rację muszę zwrócić uwagę jakie masło było. Dzięki serdecznie i ciepło pozdrawiam.

    Odpowiedz

  18. Anka Gmurczyk
    wrz 04, 2012 @ 14:34:44

    Będzie zatem mój tort w takim kremie. Tort marchewkowy, przełożony masą z mascarpone, na to krem z tego przepisu, a na wszystko masa z pianek marshmallow. Na 15 urodziny ukochanej siostry :) Dziękuję

    Odpowiedz

  19. Anka Gmurczyk
    wrz 04, 2012 @ 14:37:56

    Mam tylko pytanie. Ile z tych proporcji wychodzi kremu? ja potrzebuję „obsmarować” trzypiętrowy torcik o średnicy ok 20cm. Czy to nie będzie za dużo? Raz robiłam taki krem, ale ozdabiałam nim babeczki… wyszło około 20 różyczek. Ale nie chcę tego po prostu wyrzucać.

    Odpowiedz

    • Kulinarna Muza
      wrz 04, 2012 @ 14:43:21

      To zależy od wielu czynników: 1 czy piętro górne czy dolne będzie miało 20cm. 2 jak grubą warstwę kremu chcesz położyć- jeśli chcesz bardzo wygładzić tort, wyrównać go, zrobić ładne kanty, to potrzeba go wtedy więcej. Poza tym strat nie da się uniknąć, robienie na styk jest zawsze ryzykowne że kremu zabraknie jak coś pójdzie nie tak.

      Odpowiedz

  20. Ifa81
    wrz 20, 2012 @ 15:54:33

    Mam takie pytanko czy ta masa nie pęka na torcie?

    Odpowiedz

  21. NBN
    paź 06, 2012 @ 15:13:54

    i ja mam pytanie:
    czy w gotowym kremie wyczuwalny jest cukier puder? chodzi o to, czy cukier rozpuszcza się i masa jest aksamitnie gładka?

    Odpowiedz

  22. Magda
    paź 07, 2012 @ 14:44:04

    ja także zrobiłam tą masę do udekorowania babeczek. Planowalam zrobic róże na nich ale krem rzeczywiscie byl za rzadki a po drugie nie wyszedł biały jak na innych zdj na internecie tylko zółty. Dodając barwnik niebieski, krem zrobił sie zielony…czy to rzeczywiście zależy od rodzaju masła? A cukru pudru dodałam o wiele wiecej, sądziłam że dzięki temu zgęstnieje i spokojnie bede mogla te róże szprycą zrobić, ale jednak sie myliłam. Pozdrawiam

    Odpowiedz

    • Kulinarna Muza
      paź 07, 2012 @ 16:11:45

      Wszystko zależy od rodzaju masła i cukru pudru. Rzadkość może wynikać z przegrzania masy, w końcu to masło- powinno pomóc schłodzenie i ponowne zmiksowanie. Kolor może być kwestią złych barwników- te w płynie mają mało pigmentu więc nie nadają dobrze koloru i mogą doprowadzić do rozrzedzenia masy. Kolor żółty masła może wynikać z dwóch rzeczy- 1 stare masło się utleni i będzie żółte, łatwo to poznać po charakterystycznym zapachu, 2 Masła złej jakości barwione są karotenem, żeby oszukać ludzi, że kupują dobre masło. Mam nadzieję, że to pomogło:)

      Odpowiedz

  23. Magda
    paź 07, 2012 @ 19:33:50

    stare nie mogło być bo kupiłam świeże…wiec to raczej to drugie, a barwniki miałam w płynie…teraz kupie lepsze masło i barwniki w proszku i zobaczymy czy efekt będzie lepszy :) Dziękuje za rady.

    Odpowiedz

  24. paulina
    lis 17, 2012 @ 15:16:51

    Jak ją robiłam to było czuć cukier i był strasznie słodki czy to tak musi być ?.

    Odpowiedz

  25. paulina
    lis 18, 2012 @ 17:52:09

    Aha dziękuję ;)

    Odpowiedz

  26. Dekorator
    gru 01, 2012 @ 13:58:58

    Witam, czy tego kremu starczy na pokrycie i przełożenie tortu o śr. 22cm?. Chętnie dodałbym również jakieś kremowe róże. Dziękuję z góry za odpowiedź.

    Odpowiedz

    • Kulinarna Muza
      gru 01, 2012 @ 14:55:35

      Na pokrycie tortu wystarczy natomiast ten krem nie nadaje się do przekładania tortów. Jest za słodki i zbyt zbity. Jeśli chcesz przełożyć tort kremem maślanym to ten do przekładania robi się z masła, jajek, cukru i np. alkoholu czy czekolady

      Odpowiedz

  27. Dekorator
    gru 01, 2012 @ 15:00:46

    Mógłbym prosić o jakiś dokładniejszy przepis? A czy jedna porcja tego kremu do dekorowania wystarczyłaby na samo pokrycie i zrobienie róż?

    Odpowiedz

    • Kulinarna Muza
      gru 02, 2012 @ 09:04:46

      Na mały tort tak, ale to zależy od ilości zdobień, zawsze lepiej zrobić trochę więcej, żeby nie zabrakło i żeby nic po pokryciu nie prześwitywało.

      Do kremu maślanego czekoladowego potrzebujesz:
      2 jajka, 2/3 szklanki cukru pudru, kostkę masła, cukier waniliowy, 2 łyżki wódki, 100gram czekolady deserowej. Jajka ubijasz z cukrem,cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje,powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.Po ubiciu odstawiasz do przestudzenia.

      Czekoladę łamiesz na kawałki i rozpuszczasz w kąpieli wodnej.Masło o temperaturze pokojowej ucieraj mikserem do białości i dodaj do niego rozpuszczoną czekoladę.Następnie dodawaj powoli po jednej łyżce masę jajeczną.Na koniec powolutku dodać wódkę lub spirytus.

      Możesz zawsze zrobić krem na bazie śmietany kremówki, jest prostszy i szybszy. Przepis znajdziesz na blogu.

      Odpowiedz

  28. Olia
    gru 18, 2012 @ 18:17:52

    mam pytanie: jeżeli wyciągnę udekorowane babeczki z lodówki po 9-10 godzinach to po jakim czasie masa zaczęła by się rozpuszczać? Proszę o szybką odpowiedź bo w czwartek muszę zrobić babeczki bo mam klasową wigilię która jest dopiero na 3 godzinie a na lekcjach muszę być

    Odpowiedz

    • Kulinarna Muza
      gru 18, 2012 @ 18:32:22

      Krem nie rozpuści się na tyle, żeby stracił kształt nawet po 10 godzinach, ale będzie bardziej miękki- co jest zarówno plusem jak i minusem bo jeść będzie lepiej i smaczniej, ale będziesz musiała zapakować je w pudełko. Moja metoda na babeczki- weź z jakiegoś supermarketu wnętrze pudełka np. po jakichś jogurtach- taka jakby podstawka z kilkoma otworami- wstaw to w pudełko po butach i w dziurki powkładaj babeczki- będą stabilne i nic im się nie stanie. Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt:)

      Odpowiedz

      • Olia
        gru 18, 2012 @ 18:35:43

        dziękuję za szybką odpowiedź na szczęście rodzice do szkoły mnie podwożą a do niej nawet na piechotę mam z jakieś 5-10 minut

  29. Olia
    gru 19, 2012 @ 15:14:03

    Mam jeszcze jedno pytanie na ile babeczek starczy tego kremu aby zrobić z niego takie różyczki ? http://www.spearmintwedding.com/wp-content/uploads/2011/06/vert1.jpg

    Odpowiedz

  30. Majka
    sty 16, 2013 @ 17:36:53

    czy moge dodać kakao do masy zamiast barwinika – uzyskam mase czekoladową – czy musze dodać czekolade? Z góry dziękuję za odpowiedź

    Odpowiedz

    • Kulinarna Muza
      sty 16, 2013 @ 17:49:29

      Oj, kakao da tylko smak, nie zabarwi zbyt ładnie masy maślanej, czekolada zrobi to lepiej i będzie smaczniejsza. Ale to jest raczej krem do dekoracji, jeśli potrzebujesz kremu czekoladowego do tortu, czy muffinek, dodaj jajka. 3 jajka ubijasz ze 150g cukru na parze aż zgęstnieją i powiększą objętość. Masło ucierasz, dodajesz do niego roztopioną czekoladę, do tego powoli dokładasz masę jajeczną powoli miksując. Jakbyś potrzebowała pomocy, pisz:)

      Odpowiedz

  31. Majka
    sty 17, 2013 @ 08:44:17

    chce zrobić mase maślaną na obłożenie tortu. jednak na to ma być jeszcze (na połowie toru) ozdoba z masy cukrowej. Teraz nie wiem jak to wszytsko ładnie pożenić – żeby ładnie wyglądało, a zarazem, żeby osdoba z masy cukrowej nie :zjechała” z masy maślalnej. Może to troche zamotane, ale to będzie moje pierwsze dzieło, a Ty widze doświadczenie masz duże w tej dziedzinie.
    Będę wdzięczna za pomoc :)

    Odpowiedz

  32. Majka
    sty 17, 2013 @ 09:27:24

    czyli ten krem maślany czekoladowy robie według tego przepisu, który mi podałaś: 3 jajka ubijasz ze 150g cukru na parze aż zgęstnieją i powiększą objętość. Masło ucierasz, dodajesz do niego roztopioną czekoladę, do tego powoli dokładasz masę jajeczną powoli miksując.
    Baaaardzo Ci dziękuję za pomoc i cierpliwość :)

    Odpowiedz

  33. Aldona Wolińska
    sty 30, 2013 @ 22:43:32

    Kochana Kulinarna Muzo :) Mam pytanie odnośnie kremu maślanego . Czy mogę zrobić na nim napisy z gotowej polewy czekoladowej np.deserowej oetkera ? Bardzo proszę o możliwie szybką odpowiedź i z góry dziękuję.

    Odpowiedz

    • Kulinarna Muza
      sty 31, 2013 @ 08:27:09

      Tak, jeśli pokryjesz tort z zewnątrz kremem maślanym, i ładnie go wygładzisz, to literki będą wyglądały dobrze. Krem maślany da się wygładzić wręcz idealnie, jeśli będzie go odpowiednia ilość, natomiast literki czekoladowe możesz zrobić na 2 sposoby: Gotową polewę rozpuścić i wlać do strzykawki albo małego worka cukierniczego i po prostu pisać, albo rozpuścić zwykłą czekoladę i też wlać do strzykawki, ale pisać litery na woskowanym papierze do pieczenia lub folii. Gdy będą gotowe wsadzić do lodówki a później delikatnie oderwać i przykleić na tort.

      Odpowiedz

  34. AldonaWolińska
    sty 31, 2013 @ 09:20:12

    Dziękuje , bardzo mi pomoglaś . Pozdrawiam :)

    Odpowiedz

  35. MałaCzarna
    mar 04, 2013 @ 11:45:33

    I ja mam pytanie :) chcę zrobić tort piłkę i obłożyć go Twoją masą. Niestety nie mogłam nigdzie dostać barwników więc postanowiłam dodać czekolady do części na ciemne łatki. Martwię się czy masa będzie się trzymała. No i mój największy dylemat ile czekolady mogę dodać, żeby krem nie wyszedł za rzadki a kolor był ciemny?
    Chciałam jeszcze dodać, ze zazdroszczę i gratuluję talentu kulinarnego :)
    Proszę o możliwe szybką odpowiedź, ponieważ dzisiaj chciałabym się zabrać za tort.

    Odpowiedz

    • Kulinarna Muza
      mar 04, 2013 @ 11:59:17

      Witam, czekolada nie rozrzedzi kremu, wręcz przeciwnie, jeśli wystygnie poniżej 18 stopni, utwardzi krem. Polecam dodać więcej mleka do masła np. +2łyżki i 1 tabliczkę extra gorzkiej czekolady- może być więcej. Do zmiksowanej masy maślanej wlewamy rozpuszczoną, lekko ostudzoną czekoladę ciągle miksując. Od tego momentu się spieszymy bo później może być trudno ją rozprowadzić. Kolor oczywiście nie będzie czarny, ale bez barwnika będzie trudno.Mam nadzieję, że wszystko Ci się uda :)

      Odpowiedz

  36. MałaCzarna
    mar 04, 2013 @ 12:08:56

    Dziękuję za błyskawiczną dopowiedz :D
    Niestety nie mam jeszcze wprawy i potrzebuję czasu na wykładanie masy. Czy tę cześć z czekoladą mogę podgrzewać na parze, żeby nie zsiadła się w misce? Pytam, ponieważ nie chciałabym żeby masło się za bardzo rozpuściło. Jedna tabliczka czekolady to porcja na całą masę czy część?

    Odpowiedz

    • Kulinarna Muza
      mar 04, 2013 @ 12:12:32

      A nie łatwiej by Ci było nie robić kremu czekoladowego, tylko po pokryciu piłki białym kremem, wyznaczyć linie, gdzie będą ciemniejsze części i pomalować je rozpuszczoną czekoladą? Jeśli dobrze schłodzisz piłkę przed malowaniem, to czekolada zastygnie i nie będzie spływać.

      Odpowiedz

      • MałaCzarna
        mar 04, 2013 @ 12:21:40

        Na to nie wpadłam :D
        Myślę że nawet gotową polewą mogłabym to zrobić, szybciej zastyga.
        Bardzo dziękuję za podpowiedzi :)

      • MałaCzarna
        mar 04, 2013 @ 13:07:02

        Kulinarna Muzo zastanawiam się jeszcze nad jedną sprawą. Czy do masy można dodać sok z cytryny żeby nie była tak słodka? Czy lepiej nie ryzykować?

      • Kulinarna Muza
        mar 04, 2013 @ 13:10:09

        Nie kombinowałabym z sokiem z cytryny :)

      • MałaCzarna
        mar 05, 2013 @ 08:15:58

        Zrobiłam tort z motywami piłkarskimi i jednak po przejechaniu całego miasta znalazłam barwnik :)
        Chcę podziękować za pomoc i poinformować, że masa wyszła idealna poza małym szczegółem, cukier puder, który kupiłam był słabo zmielony więc czuć małe kryształki cukru, chyba zainwestuję w młynek. Bardzo mi pomogły też komentarze innych :)
        Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam:)

  37. Ela
    mar 09, 2013 @ 09:56:04

    czy do kremu zamiast barwnika moge dodac kakao takie jak do ciasta?

    Odpowiedz

  38. baś...
    lip 04, 2013 @ 17:38:11

    Witam, a ja mam pytanie czy tą masą można obłożyć i udekorować tort przełożony masą z bitej śmietany i owoców. nic się nie rozpuści i nie porozlewa? I czy można dodać jakiś aromat smakowy, co by przełamać słodycz ( aromat w proszku)?

    Odpowiedz

    • Kulinarna Muza
      lip 04, 2013 @ 19:09:34

      Oczywiście! Taką masę można pięknie wygładzić szpatułką i później ozdobić tort. Dobrze, że do środka dasz bitą śmietanę, to nie będzie za ciężko. Masa maślana dobrze przyjmuje aromaty. Ładnie pasują takie w typie migdałowego i waniliowego.

      Odpowiedz

  39. natalka
    lip 11, 2013 @ 16:44:33

    Ja też mam pytanie, na które jeszcze nie znalazłam nigdzie odpowiedzi :) Wiem, że pod masę cukrową kładzie się krem maślany, ale czy NA masie można robić dekoracje z tego kremu?

    Odpowiedz

    • Kulinarna Muza
      lip 12, 2013 @ 17:08:07

      Tak, pod masę cukrową dajemy krem maślany, ale na wierzch już raczej nie. Nigdy nie widziałam aby ktoś tak robił, bardziej elegancko byłoby zrobić ozdoby z masy cukrowej.

      Odpowiedz

  40. natalka
    lip 13, 2013 @ 10:56:54

    Bardzo dziękuję za rozwianie wątpliwości! :)

    Odpowiedz

  41. ania
    sie 07, 2013 @ 15:10:58

    Witam, planuję upiec 40 (!) babeczek na urodziny męża i udekorować je kremem. Jak Pani myśli ile babeczek udekoruję z podanej ilości składników?

    Odpowiedz

  42. sas_anka74
    paź 12, 2013 @ 19:56:02

    Witam, proszę powiedzieć mi co mogło pójść nie tak, jeśli po dodaniu cukru pudru i zmiksowaniu struktura zrobiła się lekko kaszkowata. Nie zwarzyła się, tylko pojawiły się miliony kropeczek, jakby cukier puder nie połączył się gładko z masłem… I druga sprawa. Robiłam trawkę szprycą. Trawa nie była stercząca tylko kładła się po babeczce, czy przed użyciem szprycy powinnam schłodzić ten krem?

    Odpowiedz

    • Kulinarna Muza
      paź 12, 2013 @ 20:14:55

      Witam serdecznie! Powodów może być kilka, bo krem maślany, to pewnego rodzaju emulsja, czyli połączenie tłuszczu i wody w odpowiedni sposób. Co mogło pójść nie tak- Składniki o różnych temperaturach, zawsze zaleca się,żeby nie były wyjęte prosto z lodówki, tylko w temp. pokojowej. Po drugie obecność wody czy innego płynu, lub za szybkie wlanie mleka. Czasami grudkowatą konsystencję powodują złe barwniki, takie bardzo płynne. Może być to też wina cukru, który nie był dostatecznie zmielony. Do maślanego kremu potrzebujemy cukier puder dobrej jakości. Krem czasami da się uratować, zwiększając obroty miksera i kombinując z temperaturą kremu. Jeśli chodzi o trawkę, to ona nigdy nie będzie bardzo stercząca (pionowa), jednak powinna zachowywać ładny kształt, krem mógł być przegrzany, dlatego też mógł się zgrudkować.

      Odpowiedz

  43. sas_anka74
    paź 12, 2013 @ 20:38:35

    Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :-) Czy możesz mi powiedzieć jakiej firmy cukru pudru używasz? Bo nic mi nie mówi „cukier puder dobrej jakości…” Jeśli nie możesz użyć nazwy na blogu, ze względu na reklamę, proszę napisz mi na maila….

    Odpowiedz

  44. sas_anka74
    paź 13, 2013 @ 10:17:49

    Byłam… Powiem szczerze że ta bardziej mi się podoba :D ale na pewno będę zaglądać na obie. Dzisiaj kupiłam dwa rodzaje cukru pudru i porównałam w domu po łyżeczce każdego – faktycznie, różnią się struktura :D Dziękuję za maila – zaraz sprawdzę :D

    Odpowiedz

  45. Monia
    lis 26, 2013 @ 18:46:50

    Witam! Chciałabym kremem maślanym udekorować tort w taki sposób: http://torcikownia.blogspot.com/2013/06/ciasteczkowy.html Czy jedna porcja wystarczy, czy lepiej zrobić dwie? I chciałam jeszcze zapytać czy jak tort przełożę śmietaną i wysmaruję nią też boki, to czy krem maślany mi z niej nie zjedzie? A może to inaczej rozegrać? Co Pani radzi? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    Odpowiedz

  46. bestyjka
    lis 27, 2013 @ 17:33:49

    mam pytanko, czy taki krem można wyciskać również przez rękaw cukierniczy? :)

    Odpowiedz

  47. Alicja78
    gru 18, 2013 @ 21:38:31

    Jestem pelna podziwu pani Marto!

    Odpowiedz

  48. Abigail
    gru 19, 2013 @ 19:26:05

    Co zrobić, żeby nie było czuć drobinek cukru w kremie i żeby był mniej słodki? Na pewno zrobiłam coś źle.. :(

    Odpowiedz

  49. Nutella
    lut 10, 2014 @ 16:37:32

    Hej mam pytanie czy zamiast masła mogłabym użyć a’la nutelli, i kakaa zamiast cukru pudru? (uniknęłabym wtedy barwników, na które jestem uczulona, a także esencji)

    Odpowiedz

  50. Kasiek
    mar 05, 2014 @ 13:41:44

    Witam,
    Czy można tą masę kłaść ( w formie ozdób) na tort obłożony masą mashmallows?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: