Pappardelle w sosie śmietanowym z cielęciną

Składniki na 2 porcje:

  • 6 gniazd makaronu pappardelle
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 cienkie sznycle cielęce
  • Ćwierć średniej cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • 150 ml wina
  • Garść świeżej bazylii, pieprz, sól, trochę startego parmezanu

Przygotowanie:

Gotujemy makaron al dente i odcedzamy. Cebulę drobno kroimy, czosnek siekamy w plasterki, a sznycle cielęce kroimy w cienkie długie paski. Na patelnie wlewamy olej i gdy będzie gorący, wrzucamy cebulę i mięso, podsmażamy aż cielęcina się zezłoci, wtedy wrzucamy czosnek, chwilę przesmażamy, wlewamy wino i czekamy aż prawie cały płyn wyparuje. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, redukujemy sos aż się trochę zagęści, wrzucamy posiekaną bazylię i dokładamy wcześniej ugotowany makaron.Mieszamy, żeby sos dokładnie oblepił makaron, podgrzewamy jeszcze chwilę na patelni całość, hojnie posypujemy parmezanem i podajemy.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: