Mus z ananasa na 2 sposoby

Nie zawsze mamy ochotę na słodkie, czekoladowe ciasta, maślane kremy i polewy, stąd propozycja dla tych, którzy chcą świeżego, lekkiego i owocowego deseru. Mus ananasowy nie jest wyszukany, ale za to smaczny i powszechnie lubiany, dlatego warto czasem wrócić do sprawdzonych, ponadczasowych połączeń.

Składniki (różne w zależności od sposobu):

  • Puszka ananasów w zalewie
  • 1 łyżka żelatyny
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie sposób 1 :

Najłatwiejszym sposobem, choć równie smacznym jest zmiksowanie blenderem odsączonych plastrów ananasa na dość gładką masę, w razie gdyby była za gęsta, można wlać trochę syropu. Taki mus wykładamy do małych szklaneczek lub pucharków. Do tego wystarczy dobrze ubić śmietanę z łyżką cukru pudru i udekorować nią deser.

Przygotowanie sposób 2:

Bardziej czasochłonny, ale nadający się na przyjęcia na których chcemy zrobić wrażenie. Blenderem miksujemy ananasy razem z syropem w którym były, na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, mieszamy, aż nie będzie żadnych kryształków, studzimy lekko i wlewamy do ananasowej masy. Musimy ją dokładnie wymieszać, możemy to zrobić blenderem, którym mieszaliśmy  wcześniej. Mus od razu przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby stężał. Po tym czasie wierzch deseru dekorujemy bitą śmietaną, jak w sposobie pierwszym.

Reklamy

2 komentarze (+add yours?)

  1. asieja
    List 27, 2011 @ 10:12:28

    słodki ten mus. piękne zdjęcie.

    Odpowiedz

  2. sprzybylska
    Gru 02, 2011 @ 19:40:01

    mam dwie lewe ręce do robienia czegokolwiek do jedzenia. wszystko psuje. ALE! mus wyszedł wspaniale. fantastycznie (łopatologicznie) tłumaczysz co i jak zrobić. świetny blog – bez zadęcia i wydziwiania.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: