Przepis na krem maślany, który bardzo dobrze się sprawdza, nawet gdy wyciskamy małe detale, cieniutką końcówką. Ma odpowiednią konsystencję i nie jest aż tak tragicznie słodki jak w amerykańskich przepisach. Mam nadzieję, że już niedługo, uda mi się zamieścić tutaj jakiś sensowny poradnik, jak wyciskać piękne róże, rozetki, koszyczki, chryzantemy i inne dekoracje, które mogą być użyteczne gdy robimy tort, czy babeczki. Stanie się to chyba jednak dopiero wtedy, jak urośnie mi trzecia ręka, która potrzyma aparat… Poniżej na zdjęciach przykłady, co możemy wyczarować przy pomocy tego kremu, rękawa cukierniczego i kilku tylek.
Składniki:
- 250g masła
- 250g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- Dowolne barwniki spożywcze
Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej wkładamy do miski, dosypujemy do niego cukier puder i wlewamy esencję waniliową. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa zrobi się puszysta i gładka, to zajmie jakieś 5-7 minut, wtedy wlewamy mleko i mieszamy na gładką masę. Teraz wystarczy, że dodamy jakiegoś barwnika i go dokładnie wmieszamy, ja osobiście najbardziej lubię te w paście lub najlepiej w proszku, bo nie rozrzedzają masy i lepiej wybarwiają. Takim kremem dekorujemy wierzch babeczek lub tortów, na nadzienie i przekładanie blatów, wybrałabym coś delikatniejszego.
Samantha
Mar 02, 2012 @ 11:07:20
Coś pięknego, cudo!!!
Angelika
Mar 02, 2012 @ 11:36:45
Widziałam, jadłam i……polecam pychaaaaa 🙂
Kulinarna Muza
Mar 02, 2012 @ 13:15:58
Dziękuję 🙂
Katarzyna Czernicka-Kujawska
Mar 03, 2012 @ 07:37:14
Mistrzostwo….
tanroth
Mar 26, 2012 @ 15:30:37
chetnie skorzystam, zbliza sie rocznica slubu rodzicow i szukam jakiegos kremu z ktorego wycisne rozyczki na torcie 🙂 taka porcja wystarczy na przelozenie, pokrycie i udekorowanie tortu o srednicy 20cm?
Kulinarna Muza
Mar 26, 2012 @ 20:42:51
Taka ilość kremu spokojnie wystarczy na taki mały torcik, jeśli nie będzie na nim bardzo dużo tych różyczek, lecz ja do środka na przełożenie wybrałabym coś lżejszego, jakiś krem śmietanowy lub z serka mascarpone. Ale jeśli lubicie słodkie, gęste kremy, to wyjdzie jak najbardziej dobrze:) Pozdrawiam, Marta.
tanroth
Mar 28, 2012 @ 00:21:04
super, dzieki za odp! w sumie masz racje, jednak do przelozenia uzyje jakiegos smietanowego.. jeszcze tylko jedno pytanie – czy krem mozna ubic kilka godzin wczesniej, potrzymac w lodowce i pozniej udekorowac? nie zrobi sie zbyt sztywny?
Kulinarna Muza
Mar 28, 2012 @ 14:55:07
Zrobi się twardy. Trzeba go robić bezpośrednio przed dekorowaniem, ale na szczęście robi się go bardzo szybko.
tanroth
Mar 28, 2012 @ 21:09:59
ok, dzieki, jutro bede probowac 😉
Kulinarna Muza
Mar 29, 2012 @ 10:23:58
Jeśli lubisz robić zdjęcia, to możesz pstryknąć zdjęcia torcikowi, to zamieszczę na stronie w kategorii zdjęcia użytkowników:) kulinarnamuza@gmail.com
tanroth
Mar 29, 2012 @ 13:29:49
szpryca sie bede pierwszy raz bawic, wiec nie obiecuje 😉 jesli wyjdzie jakos po ludzku dam znac!
Agnieszka
Kwi 05, 2012 @ 20:32:01
A jak długo taki krem utrzymuje świeżość? tzn chciałabym nim udekorować babeczki, które nie będą od razu zjedzone. Czy ten krem jest dobry po 2-3 dniach?
Kulinarna Muza
Kwi 05, 2012 @ 20:35:00
Krem jest dobry i po 3 dniach, jeśli przechowywany w lodówce. Radzę włożyć babeczki do zamykanego pojemnika, bo krem szybko łapie obce zapachy, a po wyjęciu z lodówki, przed podaniem trzeba odczekać pół godziny, żeby krem zmiękł. Pozdrawiam, Marta:)
Miśka
Lip 09, 2012 @ 18:49:19
Czy do tego kremu można dodać galaretkę i też się zabarwi?
Kulinarna Muza
Lip 09, 2012 @ 18:52:03
No nie, niestety nie. Galaretka słabo barwi i trzeba rozpuścić ją w gorącym płynie lub masie. Ale można naturalnie zabarwić np. sokiem z buraków lub jagodami.
Miśka
Lip 10, 2012 @ 09:10:24
Dzięki za odpowiedż;)
siczma
Lip 26, 2012 @ 10:42:38
Czy taka ilość kremu wystarczy na udekorowanie tortu o średnicy 28cm? chodzi mi o takie coś :
Kulinarna Muza
Lip 26, 2012 @ 10:46:04
Oj, zdecydowanie trzeba zrobić więcej. Ja bym potroiła ilość i zrobiła z trzech 250g kostek masła. Na rozetki schodzi dużo kremu. Pozdrawiam, Marta:)
siczma
Lip 26, 2012 @ 10:50:51
Dziękuję, tak myślałam 🙂
Olga
Sier 16, 2012 @ 13:23:16
a co zrobić żeby masa była gęstsza. Dodałam już cukru pudru, nie pomogło. Np. jak robię różę to mi wszystko siada, suwa się. Brrrrrr. Tak jakby wciaż masa była za rzadka…
Kulinarna Muza
Sier 16, 2012 @ 21:19:11
Nie wiem co mogło pójść nie tak w Twoim przypadku, ale może jedna z tych rzeczy:
– mogłaś nie dać masła 82% tylko jakąś mieszankę, co się zdarza bo producenci często oszukują
– temperatura masła może być za wysoka, wtedy robi się miękkie- wsadź do lodówki na 20 minut.
– barwnik spożywczy w płynie mógł rozrzedzić masę
Mam nadzieję, że pomogłam,
pozdrawiam, Marta
Olga
Sier 17, 2012 @ 08:17:55
barwnik był w proszku. Ale masz rację muszę zwrócić uwagę jakie masło było. Dzięki serdecznie i ciepło pozdrawiam.
Anka Gmurczyk
Wrz 04, 2012 @ 14:34:44
Będzie zatem mój tort w takim kremie. Tort marchewkowy, przełożony masą z mascarpone, na to krem z tego przepisu, a na wszystko masa z pianek marshmallow. Na 15 urodziny ukochanej siostry 🙂 Dziękuję
Kulinarna Muza
Wrz 04, 2012 @ 14:36:07
Na pewno będzie piękny, życzę powodzenia i pozdrawiam, Marta:)
Anka Gmurczyk
Wrz 04, 2012 @ 14:37:56
Mam tylko pytanie. Ile z tych proporcji wychodzi kremu? ja potrzebuję „obsmarować” trzypiętrowy torcik o średnicy ok 20cm. Czy to nie będzie za dużo? Raz robiłam taki krem, ale ozdabiałam nim babeczki… wyszło około 20 różyczek. Ale nie chcę tego po prostu wyrzucać.
Kulinarna Muza
Wrz 04, 2012 @ 14:43:21
To zależy od wielu czynników: 1 czy piętro górne czy dolne będzie miało 20cm. 2 jak grubą warstwę kremu chcesz położyć- jeśli chcesz bardzo wygładzić tort, wyrównać go, zrobić ładne kanty, to potrzeba go wtedy więcej. Poza tym strat nie da się uniknąć, robienie na styk jest zawsze ryzykowne że kremu zabraknie jak coś pójdzie nie tak.
Anka Gmurczyk
Wrz 05, 2012 @ 06:32:16
Fakt. Zupełnie o tym nie pomyślałam… 🙂 Dziękuję
Ifa81
Wrz 20, 2012 @ 15:54:33
Mam takie pytanko czy ta masa nie pęka na torcie?
Kulinarna Muza
Wrz 20, 2012 @ 19:02:25
Ta masa ani trochę nie pęka:) Jak dobrze ją rozprowadzisz, jest gładka jak tafla wody:)
NBN
Paźdź 06, 2012 @ 15:13:54
i ja mam pytanie:
czy w gotowym kremie wyczuwalny jest cukier puder? chodzi o to, czy cukier rozpuszcza się i masa jest aksamitnie gładka?
Kulinarna Muza
Paźdź 06, 2012 @ 16:49:01
Nie powinno. To duży błąd jeśli czuć. Zależy to od jakości cukru pudru, jak jest zmielony i długości miksowania. Generalnie miksujemy do upadłego:)
Magda
Paźdź 07, 2012 @ 14:44:04
ja także zrobiłam tą masę do udekorowania babeczek. Planowalam zrobic róże na nich ale krem rzeczywiscie byl za rzadki a po drugie nie wyszedł biały jak na innych zdj na internecie tylko zółty. Dodając barwnik niebieski, krem zrobił sie zielony…czy to rzeczywiście zależy od rodzaju masła? A cukru pudru dodałam o wiele wiecej, sądziłam że dzięki temu zgęstnieje i spokojnie bede mogla te róże szprycą zrobić, ale jednak sie myliłam. Pozdrawiam
Kulinarna Muza
Paźdź 07, 2012 @ 16:11:45
Wszystko zależy od rodzaju masła i cukru pudru. Rzadkość może wynikać z przegrzania masy, w końcu to masło- powinno pomóc schłodzenie i ponowne zmiksowanie. Kolor może być kwestią złych barwników- te w płynie mają mało pigmentu więc nie nadają dobrze koloru i mogą doprowadzić do rozrzedzenia masy. Kolor żółty masła może wynikać z dwóch rzeczy- 1 stare masło się utleni i będzie żółte, łatwo to poznać po charakterystycznym zapachu, 2 Masła złej jakości barwione są karotenem, żeby oszukać ludzi, że kupują dobre masło. Mam nadzieję, że to pomogło:)
Magda
Paźdź 07, 2012 @ 19:33:50
stare nie mogło być bo kupiłam świeże…wiec to raczej to drugie, a barwniki miałam w płynie…teraz kupie lepsze masło i barwniki w proszku i zobaczymy czy efekt będzie lepszy 🙂 Dziękuje za rady.
paulina
List 17, 2012 @ 15:16:51
Jak ją robiłam to było czuć cukier i był strasznie słodki czy to tak musi być ?.
Kulinarna Muza
List 18, 2012 @ 15:13:06
Słodki tak, ale faktury cukru nie powinno być czuć. Zawsze trzeba go przesiać a później długo miksować z masłem.
paulina
List 18, 2012 @ 17:52:09
Aha dziękuję 😉
Dekorator
Gru 01, 2012 @ 13:58:58
Witam, czy tego kremu starczy na pokrycie i przełożenie tortu o śr. 22cm?. Chętnie dodałbym również jakieś kremowe róże. Dziękuję z góry za odpowiedź.
Kulinarna Muza
Gru 01, 2012 @ 14:55:35
Na pokrycie tortu wystarczy natomiast ten krem nie nadaje się do przekładania tortów. Jest za słodki i zbyt zbity. Jeśli chcesz przełożyć tort kremem maślanym to ten do przekładania robi się z masła, jajek, cukru i np. alkoholu czy czekolady
Dekorator
Gru 01, 2012 @ 15:00:46
Mógłbym prosić o jakiś dokładniejszy przepis? A czy jedna porcja tego kremu do dekorowania wystarczyłaby na samo pokrycie i zrobienie róż?
Kulinarna Muza
Gru 02, 2012 @ 09:04:46
Na mały tort tak, ale to zależy od ilości zdobień, zawsze lepiej zrobić trochę więcej, żeby nie zabrakło i żeby nic po pokryciu nie prześwitywało.
Do kremu maślanego czekoladowego potrzebujesz:
2 jajka, 2/3 szklanki cukru pudru, kostkę masła, cukier waniliowy, 2 łyżki wódki, 100gram czekolady deserowej. Jajka ubijasz z cukrem,cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje,powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.Po ubiciu odstawiasz do przestudzenia.
Czekoladę łamiesz na kawałki i rozpuszczasz w kąpieli wodnej.Masło o temperaturze pokojowej ucieraj mikserem do białości i dodaj do niego rozpuszczoną czekoladę.Następnie dodawaj powoli po jednej łyżce masę jajeczną.Na koniec powolutku dodać wódkę lub spirytus.
Możesz zawsze zrobić krem na bazie śmietany kremówki, jest prostszy i szybszy. Przepis znajdziesz na blogu.
Olia
Gru 18, 2012 @ 18:17:52
mam pytanie: jeżeli wyciągnę udekorowane babeczki z lodówki po 9-10 godzinach to po jakim czasie masa zaczęła by się rozpuszczać? Proszę o szybką odpowiedź bo w czwartek muszę zrobić babeczki bo mam klasową wigilię która jest dopiero na 3 godzinie a na lekcjach muszę być
Kulinarna Muza
Gru 18, 2012 @ 18:32:22
Krem nie rozpuści się na tyle, żeby stracił kształt nawet po 10 godzinach, ale będzie bardziej miękki- co jest zarówno plusem jak i minusem bo jeść będzie lepiej i smaczniej, ale będziesz musiała zapakować je w pudełko. Moja metoda na babeczki- weź z jakiegoś supermarketu wnętrze pudełka np. po jakichś jogurtach- taka jakby podstawka z kilkoma otworami- wstaw to w pudełko po butach i w dziurki powkładaj babeczki- będą stabilne i nic im się nie stanie. Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt:)
Olia
Gru 18, 2012 @ 18:35:43
dziękuję za szybką odpowiedź na szczęście rodzice do szkoły mnie podwożą a do niej nawet na piechotę mam z jakieś 5-10 minut
Olia
Gru 19, 2012 @ 15:14:03
Mam jeszcze jedno pytanie na ile babeczek starczy tego kremu aby zrobić z niego takie różyczki ? http://www.spearmintwedding.com/wp-content/uploads/2011/06/vert1.jpg
Kulinarna Muza
Gru 19, 2012 @ 18:50:59
Myślę, że na standardowe babeczki to starczy na udekorowanie ok.6 sztuk. Bo na te różyczki, które pokazałaś schodzi sporo kremu.
Majka
Sty 16, 2013 @ 17:36:53
czy moge dodać kakao do masy zamiast barwinika – uzyskam mase czekoladową – czy musze dodać czekolade? Z góry dziękuję za odpowiedź
Kulinarna Muza
Sty 16, 2013 @ 17:49:29
Oj, kakao da tylko smak, nie zabarwi zbyt ładnie masy maślanej, czekolada zrobi to lepiej i będzie smaczniejsza. Ale to jest raczej krem do dekoracji, jeśli potrzebujesz kremu czekoladowego do tortu, czy muffinek, dodaj jajka. 3 jajka ubijasz ze 150g cukru na parze aż zgęstnieją i powiększą objętość. Masło ucierasz, dodajesz do niego roztopioną czekoladę, do tego powoli dokładasz masę jajeczną powoli miksując. Jakbyś potrzebowała pomocy, pisz:)
Majka
Sty 17, 2013 @ 08:44:17
chce zrobić mase maślaną na obłożenie tortu. jednak na to ma być jeszcze (na połowie toru) ozdoba z masy cukrowej. Teraz nie wiem jak to wszytsko ładnie pożenić – żeby ładnie wyglądało, a zarazem, żeby osdoba z masy cukrowej nie :zjechała” z masy maślalnej. Może to troche zamotane, ale to będzie moje pierwsze dzieło, a Ty widze doświadczenie masz duże w tej dziedzinie.
Będę wdzięczna za pomoc 🙂
Kulinarna Muza
Sty 17, 2013 @ 09:14:29
Pod masę cukrową kładzie się właśnie ten krem maślany. Jeśli cały tort obłożysz masą cukrową, wtedy pod spód kładziesz masę maślaną.
Majka
Sty 17, 2013 @ 09:27:24
czyli ten krem maślany czekoladowy robie według tego przepisu, który mi podałaś: 3 jajka ubijasz ze 150g cukru na parze aż zgęstnieją i powiększą objętość. Masło ucierasz, dodajesz do niego roztopioną czekoladę, do tego powoli dokładasz masę jajeczną powoli miksując.
Baaaardzo Ci dziękuję za pomoc i cierpliwość 🙂
Aldona Wolińska
Sty 30, 2013 @ 22:43:32
Kochana Kulinarna Muzo 🙂 Mam pytanie odnośnie kremu maślanego . Czy mogę zrobić na nim napisy z gotowej polewy czekoladowej np.deserowej oetkera ? Bardzo proszę o możliwie szybką odpowiedź i z góry dziękuję.
Kulinarna Muza
Sty 31, 2013 @ 08:27:09
Tak, jeśli pokryjesz tort z zewnątrz kremem maślanym, i ładnie go wygładzisz, to literki będą wyglądały dobrze. Krem maślany da się wygładzić wręcz idealnie, jeśli będzie go odpowiednia ilość, natomiast literki czekoladowe możesz zrobić na 2 sposoby: Gotową polewę rozpuścić i wlać do strzykawki albo małego worka cukierniczego i po prostu pisać, albo rozpuścić zwykłą czekoladę i też wlać do strzykawki, ale pisać litery na woskowanym papierze do pieczenia lub folii. Gdy będą gotowe wsadzić do lodówki a później delikatnie oderwać i przykleić na tort.
AldonaWolińska
Sty 31, 2013 @ 09:20:12
Dziękuje , bardzo mi pomoglaś . Pozdrawiam 🙂
MałaCzarna
Mar 04, 2013 @ 11:45:33
I ja mam pytanie 🙂 chcę zrobić tort piłkę i obłożyć go Twoją masą. Niestety nie mogłam nigdzie dostać barwników więc postanowiłam dodać czekolady do części na ciemne łatki. Martwię się czy masa będzie się trzymała. No i mój największy dylemat ile czekolady mogę dodać, żeby krem nie wyszedł za rzadki a kolor był ciemny?
Chciałam jeszcze dodać, ze zazdroszczę i gratuluję talentu kulinarnego 🙂
Proszę o możliwe szybką odpowiedź, ponieważ dzisiaj chciałabym się zabrać za tort.
Kulinarna Muza
Mar 04, 2013 @ 11:59:17
Witam, czekolada nie rozrzedzi kremu, wręcz przeciwnie, jeśli wystygnie poniżej 18 stopni, utwardzi krem. Polecam dodać więcej mleka do masła np. +2łyżki i 1 tabliczkę extra gorzkiej czekolady- może być więcej. Do zmiksowanej masy maślanej wlewamy rozpuszczoną, lekko ostudzoną czekoladę ciągle miksując. Od tego momentu się spieszymy bo później może być trudno ją rozprowadzić. Kolor oczywiście nie będzie czarny, ale bez barwnika będzie trudno.Mam nadzieję, że wszystko Ci się uda 🙂
MałaCzarna
Mar 04, 2013 @ 12:08:56
Dziękuję za błyskawiczną dopowiedz 😀
Niestety nie mam jeszcze wprawy i potrzebuję czasu na wykładanie masy. Czy tę cześć z czekoladą mogę podgrzewać na parze, żeby nie zsiadła się w misce? Pytam, ponieważ nie chciałabym żeby masło się za bardzo rozpuściło. Jedna tabliczka czekolady to porcja na całą masę czy część?
Kulinarna Muza
Mar 04, 2013 @ 12:12:32
A nie łatwiej by Ci było nie robić kremu czekoladowego, tylko po pokryciu piłki białym kremem, wyznaczyć linie, gdzie będą ciemniejsze części i pomalować je rozpuszczoną czekoladą? Jeśli dobrze schłodzisz piłkę przed malowaniem, to czekolada zastygnie i nie będzie spływać.
MałaCzarna
Mar 04, 2013 @ 12:21:40
Na to nie wpadłam 😀
Myślę że nawet gotową polewą mogłabym to zrobić, szybciej zastyga.
Bardzo dziękuję za podpowiedzi 🙂
MałaCzarna
Mar 04, 2013 @ 13:07:02
Kulinarna Muzo zastanawiam się jeszcze nad jedną sprawą. Czy do masy można dodać sok z cytryny żeby nie była tak słodka? Czy lepiej nie ryzykować?
Kulinarna Muza
Mar 04, 2013 @ 13:10:09
Nie kombinowałabym z sokiem z cytryny 🙂
MałaCzarna
Mar 05, 2013 @ 08:15:58
Zrobiłam tort z motywami piłkarskimi i jednak po przejechaniu całego miasta znalazłam barwnik 🙂
Chcę podziękować za pomoc i poinformować, że masa wyszła idealna poza małym szczegółem, cukier puder, który kupiłam był słabo zmielony więc czuć małe kryształki cukru, chyba zainwestuję w młynek. Bardzo mi pomogły też komentarze innych 🙂
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam:)
Ela
Mar 09, 2013 @ 09:56:04
czy do kremu zamiast barwnika moge dodac kakao takie jak do ciasta?
Kulinarna Muza
Mar 09, 2013 @ 11:19:27
Tak, ale trzeba go dodać dość dużo, żeby kolor nie był blady.
Ela
Mar 10, 2013 @ 10:00:06
wyszedl idealny !! i w dodatku tak pyszny :):) super przepis 🙂
baś...
Lip 04, 2013 @ 17:38:11
Witam, a ja mam pytanie czy tą masą można obłożyć i udekorować tort przełożony masą z bitej śmietany i owoców. nic się nie rozpuści i nie porozlewa? I czy można dodać jakiś aromat smakowy, co by przełamać słodycz ( aromat w proszku)?
Kulinarna Muza
Lip 04, 2013 @ 19:09:34
Oczywiście! Taką masę można pięknie wygładzić szpatułką i później ozdobić tort. Dobrze, że do środka dasz bitą śmietanę, to nie będzie za ciężko. Masa maślana dobrze przyjmuje aromaty. Ładnie pasują takie w typie migdałowego i waniliowego.
natalka
Lip 11, 2013 @ 16:44:33
Ja też mam pytanie, na które jeszcze nie znalazłam nigdzie odpowiedzi 🙂 Wiem, że pod masę cukrową kładzie się krem maślany, ale czy NA masie można robić dekoracje z tego kremu?
Kulinarna Muza
Lip 12, 2013 @ 17:08:07
Tak, pod masę cukrową dajemy krem maślany, ale na wierzch już raczej nie. Nigdy nie widziałam aby ktoś tak robił, bardziej elegancko byłoby zrobić ozdoby z masy cukrowej.
natalka
Lip 13, 2013 @ 10:56:54
Bardzo dziękuję za rozwianie wątpliwości! 🙂
ania
Sier 07, 2013 @ 15:10:58
Witam, planuję upiec 40 (!) babeczek na urodziny męża i udekorować je kremem. Jak Pani myśli ile babeczek udekoruję z podanej ilości składników?
Kulinarna Muza
Sier 07, 2013 @ 16:50:48
Łał, 40! Z podanych proporcji da się udekorować 10-12 babeczek, w zależności od wielkości ozdób. Życzę pięknych wypieków i pozdrawiam, Marta.
sas_anka74
Paźdź 12, 2013 @ 19:56:02
Witam, proszę powiedzieć mi co mogło pójść nie tak, jeśli po dodaniu cukru pudru i zmiksowaniu struktura zrobiła się lekko kaszkowata. Nie zwarzyła się, tylko pojawiły się miliony kropeczek, jakby cukier puder nie połączył się gładko z masłem… I druga sprawa. Robiłam trawkę szprycą. Trawa nie była stercząca tylko kładła się po babeczce, czy przed użyciem szprycy powinnam schłodzić ten krem?
Kulinarna Muza
Paźdź 12, 2013 @ 20:14:55
Witam serdecznie! Powodów może być kilka, bo krem maślany, to pewnego rodzaju emulsja, czyli połączenie tłuszczu i wody w odpowiedni sposób. Co mogło pójść nie tak- Składniki o różnych temperaturach, zawsze zaleca się,żeby nie były wyjęte prosto z lodówki, tylko w temp. pokojowej. Po drugie obecność wody czy innego płynu, lub za szybkie wlanie mleka. Czasami grudkowatą konsystencję powodują złe barwniki, takie bardzo płynne. Może być to też wina cukru, który nie był dostatecznie zmielony. Do maślanego kremu potrzebujemy cukier puder dobrej jakości. Krem czasami da się uratować, zwiększając obroty miksera i kombinując z temperaturą kremu. Jeśli chodzi o trawkę, to ona nigdy nie będzie bardzo stercząca (pionowa), jednak powinna zachowywać ładny kształt, krem mógł być przegrzany, dlatego też mógł się zgrudkować.
sas_anka74
Paźdź 12, 2013 @ 20:38:35
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź 🙂 Czy możesz mi powiedzieć jakiej firmy cukru pudru używasz? Bo nic mi nie mówi „cukier puder dobrej jakości…” Jeśli nie możesz użyć nazwy na blogu, ze względu na reklamę, proszę napisz mi na maila….
Kulinarna Muza
Paźdź 13, 2013 @ 08:34:53
Wysłałam maila. A tak w ogóle, to zapraszam na nową stronę- Kulinarnamuza.pl. Tam wszystko dalej się rozwija 🙂
sas_anka74
Paźdź 13, 2013 @ 10:17:49
Byłam… Powiem szczerze że ta bardziej mi się podoba 😀 ale na pewno będę zaglądać na obie. Dzisiaj kupiłam dwa rodzaje cukru pudru i porównałam w domu po łyżeczce każdego – faktycznie, różnią się struktura 😀 Dziękuję za maila – zaraz sprawdzę 😀
Monia
List 26, 2013 @ 18:46:50
Witam! Chciałabym kremem maślanym udekorować tort w taki sposób: http://torcikownia.blogspot.com/2013/06/ciasteczkowy.html Czy jedna porcja wystarczy, czy lepiej zrobić dwie? I chciałam jeszcze zapytać czy jak tort przełożę śmietaną i wysmaruję nią też boki, to czy krem maślany mi z niej nie zjedzie? A może to inaczej rozegrać? Co Pani radzi? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
bestyjka
List 27, 2013 @ 17:33:49
mam pytanko, czy taki krem można wyciskać również przez rękaw cukierniczy? 🙂
Alicja78
Gru 18, 2013 @ 21:38:31
Jestem pelna podziwu pani Marto!
Abigail
Gru 19, 2013 @ 19:26:05
Co zrobić, żeby nie było czuć drobinek cukru w kremie i żeby był mniej słodki? Na pewno zrobiłam coś źle.. 😦
Nutella
Lu 10, 2014 @ 16:37:32
Hej mam pytanie czy zamiast masła mogłabym użyć a’la nutelli, i kakaa zamiast cukru pudru? (uniknęłabym wtedy barwników, na które jestem uczulona, a także esencji)
Kasiek
Mar 05, 2014 @ 13:41:44
Witam,
Czy można tą masę kłaść ( w formie ozdób) na tort obłożony masą mashmallows?
Karolina Kasprzycka
Maj 04, 2014 @ 15:30:50
ile potrzeba takiego kremu by ozdobić tort o średnicy 26 cm i ponad 10 cm wysokości taką metodą? -> http://ciasteczkolandia.blox.pl/2013/05/Tort-Pina-Colada-ombre-petal-cake.html proszę o szybką odpowiedz 😉
ewi
Gru 01, 2014 @ 11:44:52
czy da się zrobić… by masa cukrowa była bardziej kwaśna…?? jakbym dała soku z cytryny czy to zwiąże.. składniki… czy nie
ewi
Gru 01, 2014 @ 11:45:44
chodzi o to by tort ogónie był mało słodki…
jjean
Lu 17, 2015 @ 10:46:10
ja robilam z przepisu gdzie bylo podane 600g cukru pudru przy pozostałych składnikach takich jak tutaj i wyszedl krem idealnie gesty, ale zbyt slodki, nie wiem czy jakbym dala 3razy mniej cukru to nadal ta gestosc by zostala…
Karolina
Mar 30, 2015 @ 13:17:01
Chciałam zrobić tort na chrzest. Na wierzchu oraz boki planuję położyć litery i ozdoby z masy cukrowej. Jaki krem najlepiej się do tego nadaje? Z tego co czytałam ozdoby na bitej śmietanie rozpuszczają się, a mi zależy żeby ładnie wyglądał tort.
Sylwia
Lip 05, 2015 @ 06:49:19
Czy na śmietankę z serkiem mascarpone na wierzchu, można zrobić z tej masy np róże i położyć na tort?? Nie rozpuści się, jak od razu pójdzie do lodówki??? :).
kasia
Kwi 06, 2016 @ 09:08:33
Czy takim kremem maślanym można ozdabiać torty na bazie śmietany ?Czy lepiej górę i boki wykończyć też maślanym ?
dzamila
Sier 20, 2016 @ 10:06:54
…Może głupie pytanie, ale co to jest ta esencja waniliowa?
Paulina
Czer 12, 2017 @ 13:46:04
Witam, przepis bardzo mi się podoba 🙂 na pewno wypróbuje na urodziny mojego synka. Proszę jeszcze powiedzieć czy mleko dodajemy w temp. pokojowej?
ewa
Paźdź 10, 2017 @ 10:20:16
Witam. Czy ma pani przepis na krem maslany czekoladowy ciemny do robienia roz? Chodzi mi wlasnie o roze robione z platkow , a nie tylka typu gwiazdka-dokladnie takie: https://preppykitchen.com/rose-cupcakes-2/ Szukam wszedzie i nie moge znalezc ,kremow maslanych czekoladowych jest duzo tylko ktory nada sie do roz?
ewa
Maj 23, 2018 @ 10:21:08
Ja natknelam sie przypadkiem na wersje uproszczona kremu,czyli: w tym przypadku do mleka wsypuje sie cukier ,podgrzewa zeby sie calkiem rozpuscil(trzeba mieszac) odstawic do calkowitego schlodzenia i zmiksowac z miekkim maslem.Oczywiscie mleka bylo wiecej niz 2 lyzki,ale dziala.