Dżem z papai

Początek grudnia jest sezonem na egzotyczne owoce, które w tym czasie są sprowadzane w dużych ilościach do Polski. Czemu by z tego nie skorzystać? W tym i w kilku następnych postach, chciałam Wam pokazać, jakie fajne rzeczy można zrobić z papai.

Składniki:

  • Kilogram papai (ok. 3 sztuki)
  • 200g cukru (w zależności od dojrzałości owoców)
  • 4-5 strączków kardamonu
  • Sok z 1 limonki i skórka z połowy
  • Woda do podlewania w trakcie

Przygotowanie:

Każdą papaję przekrajamy na pół, usuwamy pestki (nie wyrzucajmy ich, ale o tym później) i obieramy ze skórki. Teraz możemy zrobić na 2 sposoby: pierwszy to zmiksować papaję blenderem i pulpę włożyć do garnka, wtedy dżem robi się zdecydowanie szybciej, lub zrobić to inaczej, pokroić w niedużą kostkę. Gdy w garnku mamy papaję, wlewamy do tego na początek 100ml wody, sok i skórkę z limonki, potraktowane moździerzem ziarna kardamonu i cukier. Mieszamy dokładnie, nastawiamy średni ogień i podgrzewamy. Jeśli zdecydowaliśmy się zmiksować papaje, to potrzebujemy jakieś 15 minut wolniutkiego gotowania, a przy kawałkach nawet godzinę- wtedy należy dolewać po trochu wody, jakby za dużo wyparowało. Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję i miękkość owoców, gorącą masę przekładamy do 1 dużego słoika lub kilku mniejszych i mamy już nasze egzotyczne weki.

Uwagi do przepisu:

– Pestki z papai możemy zjeść. Nie smakują zbyt dobrze, ale też nie bardzo źle, trochę jak rzeżucha. Zawierają papainę, enzym trawiący białka, który pomaga niszczyć bakterie, pasożyty i grzyby w układzie pokarmowym. Dodatkowo działa silnie antycellulitowo, jest dobra na stawy i choroby układu pokarmowego.

1 komentarz (+add yours?)

  1. sofii14
    Gru 25, 2012 @ 20:42:24

    Bardzo fajny przepis – kupiłam papaję i nie wiem (nie wiedziałam) co z nią zrobić. Dziękuję 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz