Pieczona papaja

Kolejny pomysł na przygotowanie papai. Tym razem pieczona- pyszna, soczysta i podawana na gorąco, rozgrzeje w zimowy wieczór.

Składniki:

  • 2 papaje
  • 100ml martini bianco
  • 2 łyżki miodu
  • Łyżeczka brązowego cukru
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papaje kroimy na pół, pozbywamy się pestek. W miseczce mieszamy miód, martini i świeżo startą gałkę i wlewamy to do otworów po pestkach. Tak przygotowane papaje posypujemy brązowym cukrem i wkładamy do piekarnika na 30-40 minut. Kiedy są jeszcze ciepłe, prosto wyjęte z piekarnika, możemy do nich wrzucić kilka listków mięty, nadają ciekawszy smak. Spotkałam się jeszcze z papają pieczoną z miodem i kawałeczkiem masła, tak też smakuje pysznie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: