Żółte szaszłyki z kurczaka z brokułami

Składniki na 12 szaszłyków:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • Pieprz, sól, tymianek

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, suszymy, wykrawamy z niego wszystkie nieładne rzeczy i tniemy wzdłuż na dość cienkie paski. Wkładamy je do miski, polewamy oliwą, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy, żeby nabrały ślicznego, żółtego koloru. Patyczki do szaszłyków moczymy przez pół godziny w wodzie, żeby nie przypaliły się podczas pieczenia. Nadziewamy składniki w ten sposób: Bierzemy pasek kurczaka i nadziewamy go jak harmonijkę, raczej ściśle, następnie nadziewamy małą różyczkę brokuła, znowu kurczaka, brokuła i kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 15 minut, w połowie czasu pieczenia obracamy je na drugą stronę.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: