Smalec

Poniższy przepis dostępny na nowej stronie – kulinarnamuza.pl

Składniki:

  • 300g słoniny niesolonej, bez skóry
  • Pół kilo boczku surowego
  • 400g smalcu, musi być bialutki
  • 2 średnie cebule
  • Pieprz, 1/3 łyżeczki, grubo mielony
  • sól- pół łyżeczki
  • majeranek- łyżeczka

Przygotowanie:

Słoninę i boczek wyjęte prosto z lodówki kroimy w drobną 1cm kostkę. Słoninę możemy również wsadzić na trochę do zamrażarki, wtedy lepiej się kroi. Na suchą, podgrzaną patelnię wrzucamy słoninę i wytapiamy ją na średnim/małym ogniu powoli, żeby się właśnie wytapiała a nie smażyła i przypiekała. Robimy to do czasu, gdy kawałeczki słoniny zmniejszą się do połowy swoich pierwotnych rozmiarów i wtedy dodajemy na patelnię pokrojony boczek. Wytapiamy na wolnym ogniu, aż skwarki będą lekko chrupiące, dbamy o to by skwarka z boczku się nie przypaliła. Wszystko robimy na wolnym ogniu. Od momentu włożenia słoniny proces wytapiania trwa od 45-60 minut. Teraz dorzucamy półtorej kostki smalcu i po jego stopieniu, musimy go jeszcze trochę potrzymać na patelni, żeby odparować wodę tak, aby na wierzchu nie było już „burzyn”. Cebulę drobno kroimy i dodajemy na patelnię, podsmażamy do zeszklenia, na mniej niż złoto. Możecie teraz dodać rozgnieciony ząbek czosnku, jeśli chcecie. Razem z cebulką wrzucamy pieprz, sól i majeranek. Gdy cebula się zeszkli, wyłączamy grzanie i gdy masa lekko przestygnie, napełniamy gliniany dzbanuszek. Po lekkim zastygnięciu mieszamy, żeby skwarki i cebula się równo rozłożyły.

dobloga1

dobloga2

Reklamy

1 komentarz (+add yours?)

  1. Rowerek
    Paźdź 18, 2013 @ 09:33:06

    Dużo roboty z takim smalczykiem ale warto – osobiście bardzo lubię, moja babcia przygotowywała podobny.
    Dzięki za przepis 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: