Ogórki małosolne

Poniższy przepis dostępny na nowej stronie – kulinarnamuza.pl

Sezon ogórkowy w pełni, dlatego musi się pojawić przepis na małosolniaczki. Nie trzeba się bać samodzielnego kiszenia, jest to łatwe i przyjemne i jeśli tylko mamy dostęp do dobrych, nieprzenawożonych ogórków, będziemy się w ciągu dwóch dni mogli cieszyć smakiem własnych ogóreczków. Zanim się jednak zabierzecie za kiszenie, musicie znaleźć dobry, nie byle jaki kamień, w zasadzie kamulec! My swój przytargaliśmy aż znad morza, właśnie w tym celu.

Składniki:

  • 3 kg ogórków- małe i średnie, ok. 10cm
  • 4 łodygi kopru w całości
  • 3 liście chrzanu, można dać zamiast niewielki korzeń chrzanu
  • Kilka liści winogron lub wiśni (niekonieczne)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Ok. 2 litry przegotowanej i wystudzonej wody
  • 2 czubate łyżki soli
  • Dobrze jest dolać pół szklanki kwasu z poprzedniego kiszenia, lub poprosić zaprzyjaźnione panie z warzywniaka, żeby nalały do słoiczka trochę kwasu- mamy wtedy pewność, że w ciągu 2 dni będą znakomite ogórki, a bez tego istnieje szansa, jeśli się trafią ogórki przenawożone, że będą niesmaczne, bo proces kiszenia przedłuży się do ok. 4dni a nawet dłużej.

 Przygotowanie:

Na 3 kg ogórków potrzebujemy 5-6l kamionkowy garnek. Na dno wkładamy liście chrzanu i koper ewentualnie liście winogrona, następnie zaczynamy układać pionowo ogórki, jeden obok drugiego, żeby luźno wchodziły, nie pchamy:) Aż do samej góry, jednak zostawiamy 3 cm. do brzegu, bo przy kiszeniu ogórki się podniosą. Zalewamy je zimną, przegotowaną wodą z dodatkiem soli. Wrzucamy ząbki czosnku lekko rozdrobnione. Nakrywamy wszystko talerzykiem i przyciskamy kamieniem. W temperaturze powyżej 21 stopni, jeśli wlejemy kwasu z ogórków, ogórki w ciągu doby będą już dobre do spożycia, po 2-3 dniach, jeśli coś w garnku jeszcze zostało, przekładamy do szklanego słoika, ale bez liści i przypraw.  Zalewamy wodą z garnka po kiszeniu i wkładamy do lodówki, żeby zahamować proces kiszenia.

ogorki1

ogorki2

ogorki3

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: