Mazurek wielkanocny

Mazurki przywędrowały do nas prawdopodobnie z Turcji i w XVII i na stałe zakorzeniły się w polskiej tradycji, jako wypiek symbolizujący zakończenie postu. Traktowano go jako nagrodę dla wytrwałych i dlatego grzeszą słodyczą, przepychem bakalii i lukrową dekoracją. Każda szanująca się gospodyni, poczytywała sobie za punkt honoru, by jej mazurek przyćmił swym blaskiem łakocie sąsiadek. Dekoracje mazurkowe to prawdziwe dzieła sztuki, wyglądają jak kolorowe obrazki. Dziś ponownie wracają do łask i cieszą oczy, goszcząc na naszych wielkanocnych stołach.

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki
  • 175g cukru drobnego do wypieków
  • 250g masła
  • 4 ugotowane żółtka
  • 2 surowe żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii albo paczka cukru waniliowego
  • 1 duża łyżka kakao
  • szczypta soli
  • marmolada lub masa orzechowa

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy albo ekstrakt, starte ugotowane na twardo żółtka i surowe żółtka, oraz sól. Następnie dodajemy posiekane, schłodzone masło i energicznie, szybko zagniatamy ciasto. Zbyt długie ugniatanie, spowoduje, że ciasto się rozrzedzi się i konieczne będzie dosypanie mąki, a wtedy ciasto utraci swoją kruchość. Nie chcemy gniotów. Pozostałe ciasto dzielimy na 3 równe części, do jednaj dosypujemy kakao i łączymy je z ciastem. Wszystkie 3 części owijamy osobno w folię i schładzamy 30 minut w lodówce. Płaską blachę do pieczenia wykładamy papierem. Rozwałkowujemy jedną część białego ciasta na grubość ok. 5mm. Wycinamy prostokąt, ja używam deski do krojenia jako szablonu. Pozostaną skrawki, które użyjemy do dekoracji na wierch. Kładziemy prostokąt na blachę i smarujemy delikatnie wybraną marmoladą. Podobnie postępujemy z ciemną, środkową częścią, którą również smarujemy marmoladą i na końcu układamy rozwałkowaną białą część. Ze skrawków wykonujemy dekorację. Uwolnijcie wodze fantazji- warkoczyki, pętelki i wszelkiego rodzaju zawijasy są na mazurkach bardzo pożądane. To ciasto ma wyglądać! Gdy już ułożycie wzór z ciasta, posmarujcie delikatnie pędzelkiem cały wierzch roztrzepanym jajkiem. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, wyrównujemy brzegi nożem i zabieramy się za najbardziej twórczą część- dekorowanie.

Co może nam się przydać?

  • Różne bakalie: suszone morele, łuskane migdały, rodzynki, orzechy, kandyzowane owoce, wiórki kokosowe
  • Czekolada: mleczna, gorzka, biała
  • Lukier
  • Karmel lub lepiej kajmak, czy masa krówkowa
  • Skórka pomarańczowa, cytrynowa

Warto pamiętać o tym, że do mazurków nie dodajemy kremowych mas, zastępujemy je marmoladą, masą orzechową, karmelem i miodem. Mazurek powinien być płaski i bogato ozdobiony, ale przy tym musi posiadać zwartą konsystencję. Musi dać się łatwo pokroić i utrzymywać kształt.

male1

male2

DSC_0833

Reklamy

2 Komentarze (+add yours?)

  1. ośrodki Kaszuby
    Maj 10, 2013 @ 18:14:51

    Prosimy o kolejne przepisy 🙂

    Odpowiedz

    • Kulinarna Muza
      Maj 10, 2013 @ 20:13:41

      Pracujemy teraz nad nową oprawą graficzną strony i zwiększeniem funkcjonalności, także ucierpiały przepisy 😦 Obiecuję niedługo wymyślić coś super, wartego tego długiego czekania 🙂

      Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: