Drożdżowa baba Wielkanocna

Uwaga, przepisy Wielkanocne nadchodzą! 🙂

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • wanilia lub cukier wanilinowy
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g skórki pomarańczowej i rodzynek oraz otarta skórka z cytryny( można więcej lub mniej, jak kto woli)

Sposób przygotowania:

Zaczyn:

Z drożdży, ciepłego mleka, 3 łyżek mąki i 1 łyżki cukru, robimy zaczyn, przykrywamy

ściereczką i odstawiamy na 10-15 min. w ciepłe miejsce. Zaczyn jest gotowy, kiedy zacznie „bulgotać”, czyli na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza.

Z żółtek, jajka, cukru, wanilii robimy kogel-mogel. Do miski wsypujemy na dno sól następnie resztę mąki, dodajemy zaczyn i ubity kogel-mogel. Ręką lub pałką drewnianą ubijamy ciasto dokładnie, wprowadzając jak najwięcej powietrza, by ciasto było puszyste. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ponownie dokładnie wyrabiamy, jeszcze przez ok. 5-7 min. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe i nie przewiewne miejsce na 1-1,5 h do podwojenia objętości.

Formę do babki lub wieńca z kominkiem, smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dodajemy rodzynki ze skórką i ziarenka wanilii, wyrabiamy jeszcze ok. 5 min. Następnie przekładamy do formy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Formę z wyrośniętym ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Sprawdzamy patyczkiem. Baba jest upieczona, jeśli patyczek będzie suchy. Po upieczeniu wyciągamy ciasto od razu z piekarnika. Zalecane jest wyjąć ją z formy, kiedy jest jeszcze gorąca.

Babkę lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

male1

male2

male3

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: