Rogaliki z nadzieniem marcińskim

Naprawdę, ledwo napisałam ten post. Staram się trzymać w miarę racjonalną dietę od jakiegoś czasu, bo za bardzo sobie dogodziłam ostatnio- a to są moje ukochane rogaliki! Ich nadzienie jest boskie, a one same kruchutkie i rozpływające w ustach. Warto je zrobić i bronić jak Frodo pierścienia 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 80dkg mąki
  • 15 dkg masła
  • 2 paczuszki drożdży instant
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • Szczypta soli

Masa:

  • 15 dkg orzechów włoskich
  • 15 dkg migdałów lub płatków migdałowych
  • 2 batoniki kit kat w białej czekoladzie (lub inne w białej czekoladzie)
  • Pół szklanki cukru pudru
  • Kilka kropel aromatu migdałowego
  • Śmietana 30% około 3 łyżki

Ciasto:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Masło powinno być miękkie, a jajka w temperaturze pokojowej. Ciasto zagniatamy a jeśli zaistnieje potrzeba dolania płynu to możemy dodać ciepłego mleka lub po prostu wody. Ciasto powinno być sprężyste i dać się łatwo zagniatać. Róbmy to przez jakieś kilka minut żeby wprowadzić jak najwięcej powietrza. Ponieważ jest to ciasto krucho- drożdżowe nie wymaga wyrośnięcia jak klasyczne drożdżowe. Wystarczy, że troszkę wyrośnie i możemy już formować rogaliki. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy okrągły placek podsypując mąką. Placek powinien mieć około 3mm grubości i jakieś 40 cm średnicy. Nożem kroimy kółko na pół potem na cztery i na osiem po przekątnych. Otrzymane w ten sposób trójkąciki będziemy formować w zgrabne rogaliki. Zwijamy od strony nałożonego farszu do wierzchołka trójkąta. Sklejamy rożki i formujemy pożądany kształt.

Masa i wykończenie:

Orzechy, migdały i batoniki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy cukier puder aromat i śmietanę. Mieszamy do uzyskania dość gęstej ale jednolitej masy. Tak przygotowanym pięknie pachnącym i bajecznie smakującym farszem, nadziewamy nasze rogaliki. Jeśli zostanie ciasto a masa się skończy, możemy nadziać rogaliki  marmoladą.

Uformowane rogaliki  pozostawmy na blasze wyłożonej papierem jeszcze jakieś 15 minut. Potem smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy rozdrobnionymi migdałami i orzechami. Można odsypać troszkę po zmieleniu na dekorację.

Pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.  Po ostygnięciu rogaliki polewamy odrobiną gęstego lukru.  Rogaliki z nadzieniem z marmolady dekorujemy polewą czekoladową.

rogaliki marcińskie

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: