Jak gotować kaszę? Poradnik

Tę poradę znajdziesz również na nowej stronie- KulinarnaMuza.pl

Niby proste zadanie, a czemu czasami wychodzi nam sklejona kupa burej mazi? No może trochę przesadzam, ale musicie przyznać, ze zdarza się, że ugotowana kasza nie ma takiej konsystencji, jaką chcielibyście uzyskać. Kluczem do sypkiego, estetycznego wyglądu kaszy są odpowiednie proporcje i babcine triki.

Jak gotować kaszę gryczaną (na sypko):

  1. Przebieramy kaszę, wyrzucamy brzydkie, czarne nasiona.
  2. Wlewamy wodę do garnka i gotujemy- objętościowo dwa razy więcej wody niż kaszy. Np. jedna szklanka kaszy to wlewamy 2 wody. Do wody dodajemy łyżeczkę masła, trochę soli, możemy też dodać jakąś przyprawę- liść laurowy, suszonego grzybka, odrobinę bulionu
  3. Do wrzącej wody dodajemy kaszę a garnek przykrywamy- ogień najmniejszy jak się da i nie mieszamy.
  4. Gotujemy  12-15 minut, aż kasza wchłonie wodę.
  5. Nie odkrywamy garnka, owijamy go w gazety, później w kocyk i zostawiamy na pół godziny

Kasza idealnie ugotowana:

kasza sypko

Kasza zaczynająca się rozpadać:

kasza

Jak gotować kaszę jaglaną (na sypko):

  1. Kaszę płuczemy na sitku, pod zimną bieżącą wodą
  2. Gotujemy wodę, tutaj proporcje są inne- 2,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Dodajemy odrobinę masła i soli.
  3. Gotujemy kaszę ok. 15-18 minut, sprawdzamy czy wchłonęła wodę, nie otwierając garnka pakujemy go w gazety i pod kocyk na pół godziny.

Jak gotować kaszę orkiszową:

  1. Kaszę możemy przepłukać, choć nie jest to konieczne.
  2. Gotujemy w proporcjach jak kaszę gryczaną- 2 szklanki wody na 1 kaszy. Z dodatkiem łyżeczki oliwy z oliwek. Wrzucamy kaszę do wrzącej wody, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20-30 minut, w zależności od wielkości kaszy.
  3. Zostawiamy na 15 minut pod przykryciem.
  4. Możemy gotować ją również na mleku, np. dla małych dzieci.

Jak gotować pęczak:

  1. Trzeba ją dobrze wypłukać w zimniej wodzie, to bardzo ważne.
  2. Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę pęczaku. Kaszę wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem masła. Gotujemy 18-20 minut. Zostawiamy na 15 minut pod przykryciem, możemy owinąć w kocyk.

Uwagi: do gotowania kasz, najlepsze są garnki z grubym dnem. Przedstawiłam najpopularniejsze, tradycyjne sposoby, jednak warto wiedzieć, że prawie wszystkie kasze możemy ugotować także na parze.

Advertisements

3 komentarze (+add yours?)

  1. Anka
    Mar 16, 2013 @ 18:34:39

    Bardzo dobry pomysł z tymi poradami co do kaszy!! Pęczak gotuję często, ale tak zwyczajnie, wypłukaną kaszę zalewam zimną wodą (1:2), dodaję liść laurowy i ziele, sól. Koniecznie muszę spróbować po Twojemu:)

    Odpowiedz

  2. Helena Burchardt
    List 19, 2013 @ 15:02:17

    A czemu ja muszę gotować bardzo długo, bo jest po prostu twardy?

    Odpowiedz

  3. MariOla
    Paźdź 30, 2014 @ 07:37:50

    Kasze jaglana trzeba przeplukac giraca woda, zimna nie wystarczy, żeby pozbyc sie goryczki 🙂 sa tez inne sposoby. Niektorzy najpierw troche podprazaja jaglana na patelni.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: