Bakłażany faszerowane

Przepis jest częścią projektu- jedz dobrze i tanio

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 200g mięsa mielonego (drobiowe, wieprzowe, mieszane)
  • 3-4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 50g sera
  • Przyprawy: pieprz, sól, mieszanka włoskich ziół

Przygotowanie:

Z bakłażanów najpierw trzeba się pozbyć goryczki, dlatego przecinamy je na pół, wydrążamy łyżką miąższ, który zachowujemy- miąższ i środki bakłażanów posypujemy solą, miąższ kładziemy na sitku, żeby swobodnie wyciekała woda, a połówki bakłażanów np. kładziemy na kratce grillowej nad zlewem. Zostawiamy na 20 minut, płuczemy wodą i suszymy. Na patelni smażymy cebulę, dodajemy mięso i dokładnie obsmażamy. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni obsmażamy drobno pokrojone pieczarki i pokrojony miąższ z bakłażana- gdy się podsmażą, dodajemy do miseczki z mięsem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W wydrążone miejsce bakłażana nakładamy nasz farsz, który później posypujemy startym serem. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w 190 stopniach termoobieg.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: