Pulpeciki w sosie koperkowym

Przepis jest częścią projektu- Jedz dobrze i tanio

Składniki na ok. 15 sztuk:

  • 300g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Łyżka oleju
  • Pieprz, sól, mieszanka ziół włoskich do smaku
  • 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • 120ml mleka
  •  łyżki mąki
  • 1/3 pęczku koperku

Przygotowanie:

Do miski wkładamy mielone mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy do smaku- ugniatamy na jednolitą masę. Niektórzy nie smażą pulpetów, jednak ja uważam, że dzięki temu mają lepszy smak. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i smażymy pulpeciki co jakiś czas je obracając, żeby zezłociły się z każdej strony. Bierzemy garnek, do niego wlewamy do niego jakieś 500-600ml wody i gotujemy ją. Gdy zacznie wrzeć, wsadzamy do niej podsmażone pulpeciki, wody ma być tyle, żeby prawie je pokryła. Gotujemy je w wodzie jakieś 10 minut. W szklance rozrabiamy mleko, śmietanę i mąkę, żeby nie było grudek, a koperek siekamy drobno. Zmniejszamy gaz pod pulpecikami, cały czas mieszając wlewamy zawartość szklanki, dodajemy posiekany koperek- mieszamy dalej, czekając aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem.

Uwagi do przepisu:

– Możemy użyć również mielonej wieprzowiny

– Pulpety możemy ugotować w lekkim bulionie

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: