Projekt- jedz dobrze i tanio. Wprowadzenie.

Odwieczne pytanie większości ludzi- czy da się jeść dobrze ale jednocześnie nie wydawać fortuny? Czy da się kupić świeże, sezonowe produkty dobrej jakości, nie odmawiać sobie przyjemności, stworzyć ciekawe, sycące potrawy nie obciążając portfela?

Postanowiłam sama się przekonać i odpowiedzieć na te wszystkie pytania, jednocześnie zdając relację dzień po dniu tutaj na blogu. Nie stawiam jeszcze żadnej tezy, zobaczymy w przyszłą niedzielę efekt moich prób, choć bardzo liczę na sukces bo oszczędności dwójce studentów zawsze się przydadzą. Chciałabym zrobić jakieś założenia, inaczej to w ogóle nie miałoby sensu. Na dzień przed rozpoczęciem projektu, problematyczne wydaje się określenie kwoty, która miałaby wystarczyć dwuosobowemu gospodarstwu domowemu na tydzień, przy zachowaniu bazowych założeń- taniości i jakości. Proponuję 90 złotych na pełne tygodniowe wyżywienie dla dwóch osób, 45 złotych na osobę. Chętnie przyjmę wszystkie sugestie czytelników, zapraszam do komentowania.

Jutro zaczynam pełną fotorelację, przepisy i wyliczenia, żeby wszystko się zgadzało. Pozdrawiam, życzcie mi powodzenia:)

Reklamy

3 komentarze (+add yours?)

  1. Adam Kuryło
    Wrz 02, 2012 @ 16:58:19

    ciekawy pomysł, ale potrzebujemy konkretów: ile posiłków dziennie, ile kalorii dziennie, ile białka/tłuszczów/węglowodanów?

    Odpowiedz

    • Kulinarna Muza
      Wrz 02, 2012 @ 18:12:19

      Mam na celu po prostu dobre wyżywienie jednej młodej kobiety i jednego młodego mężczyzny, tak żeby nie czuć się głodnymi i żeby jeść według potrzeb. Fajny pomysł z tymi badaniami krwi, tylko mam wrażenie, że moje dotychczasowe żywienie było mniej przemyślane i raczej przyjemnościowe:P Także ośmielę się przypuszczać, że po tym eksperymencie moje wyniki byłyby lepsze niż wcześniej, nawet uwzględniając podwieczorek. Mam zamiar codziennie uwzględnić śniadanie, coś do zabrania do pracy, obiad lub obiadokolacja, podwieczorek i kolacja. Zobaczymy, po pierwszych planach i zakupach patrzę optymistycznie, ale to co się ma zdarzyć jest niespodzianką:)

      Odpowiedz

  2. Tomek
    Wrz 02, 2012 @ 17:29:41

    Bardzo interesujący eksperyment!! Ciekawi mnie jak będziesz się odżywiać mając do dyspozycji wspomniany budżet. Sam nie wyobrażam sobie zredukowania wydatków na jedzenie do 45 zł na tydzień w żywieniu indywidualnym . Oznaczałoby to koniec z obiadami na mieście, a nawet gotowanie w domu musiałoby się stać niemożliwie przemyślane. Powodzenie projektu zależy oczywiście od wielu czynników między innymi zapotrzebowania kalorycznego danej osoby, umiejętności kulinarnych, stanu zdrowia i odżywienia, aktywności fizycznej, czasu, który może poświęcić na spędzanie w kuchni i wielu innych. Nie mniej jednak uważam, że Twój pomysł jest warty obserwowania. Na koniec powiem, iż w celu wzmocnienia wiarygodności zdrowego odżywiania się w tym przedziale finansowym warto przeprowadzić badanie krwi przed i po zakończeniu projektu oraz prowadzenie monitorowania wagi i istotnych zmian, które zajdą (lub nie) w Twoim wyglądzie, samopoczuciu.
    Pozdrawiam i powodzenia!!! 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: