Chocolate chip cookies- ciasteczka z czekoladą

Pamiętacie Ciasteczkowego Potwora z Ulicy Sezamkowej i jego nieodłączne atrybuty? Odkąd pierwszy raz w Szkocji spróbowałam tak przygotowanych ciastek, zrozumiałam jego niepohamowaną rządzę na właśnie takie smakołyki. Daję Wam przepis, a Wy zróbcie je i jedzcie niczym ciasteczkowy potwór:)

Składniki na ok.20 sztuk:

  • 250g masła
  • Pół kilograma mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki cukru muscovado
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 cukier waniliowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:

Do miski wkładamy miękkie masło, oba cukry, sól i miksujemy na puszystą masę jakieś 3-5min. Do masy wbijamy jajka, ekstrakt lub cukier waniliowy, miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy jeszcze chwilkę. Uwaga- masa będzie bardzo gęsta- ma taka być, to zupełnie normalne. Czekoladę siekamy na drobną 0,5cm kosteczkę i dorzucamy do masy. Mieszamy łyżką lub mikserem aż czekolada rozprowadzi się równomiernie. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, termoobieg. Blachy wykładamy papierem do pieczenia- na każdej pieczemy po 6 ciasteczek, bo się rozleją i trochę urosną w trakcie pieczenia. Możemy masę nakładać zwykłą łyżką w kuleczki lub łyżką do lodów. Nie bójcie się, że wyjdą Wam okrągłe ciastka, rozpłaszczą się w trakcie pieczenia. Pieczemy 15 minut do złotych brzegów, wyjmujemy od razu i dajemy przestygnąć, żeby lekko stwardniały.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: