Sos holenderski

Nie wyobrażam sobie szparagów bez tego sosu. Jego kremowa, gęsta konsystencja, maślano- jajeczno- serowy smak, choć sos z serem nie ma nic wspólnego, są już legendarne. Ja często polewam nim również łososia, brokuły czy nawet kalafiora.

Składniki:

  • 250g masła
  • 3 żółtka
  • Łyżeczka białego octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny
  • Pieprz, sól

Przygotowanie:

Klarujemy masło- W małym rondelku topimy masło aż nabierze złotego koloru, zbieramy osad lub przecedzamy przez drobne sitko. Na parze, woda w dolnym garnku ma lekko bulgotać, ubijamy na kremową masę mikserem żółtka, ocet lub sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Po kropelce zaczynamy dodawać sklarowane masło, cały czas miksując, to ważne bo polepsza konsystencję sosu. Najpierw wlewamy bardzo powolutku, żeby się nic nie zważyło a później cieniutkim strumyczkiem. Podajemy od razu, choć powolne podgrzanie nie wyrządzi mu szkody.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: