Placuszki kalafiorowe

Składniki:

  • Średniej wielkości kalafior
  • Cebula
  • Jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • Sól i pieprz, mieszanka ziół włoskich
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:
Kalafiora gotujemy na miękko. Schłodzonego przerabiamy na puree blenderem lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Cebulkę drobno siekamy i przysmażamy na mocny, złoty kolor. Dodajemy do papki z kalafiora. Następnie wbijamy jajko i dosypujemy 2 czubate łyżki mąki oraz wszystkie przyprawy do smaku, oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Konsystencja powinna być puszysta ale zwarta. Placuszki smażymy na patelni w dość dużej ilości oleju. Ciasto nakładamy łyżką, formując niewielkie porcje. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: