Muffinki bardzo czekoladowe

Najprostsze pod względem składników muffiny, całkiem nieźle wyczuwalny smak gorzkiej czekolady i przede wszystkim odpowiednio rosną, dzięki czemu powstaje pożądany w muffinkach popękany „grzyb”:) Chociaż ja preferuję te robione na maślance, te też są w porządku, tym bardziej gdy nie chcemy bawić się w wyciąganie nie wiadomo ilu misek i kiedy mamy niewiele czasu na przygotowania.

Składniki:

  • 300g mąki
  • 100g cukru
  • 200ml mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100ml oleju
  • Pół szklanki posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych

Przygotowanie:

Składniki suche, czyli mąkę, cukier, kakao, czekoladę proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wsypujemy do miski i mieszamy. Wlewamy do niej mleko, olej, wbijamy jajka i mieszamy łyżką. Może zostać trochę grudek, muffinom to nie przeszkadza. Do formy na muffiny wykładamy papilotki, a każdą z nich napełniamy w 3/4 ciastem. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: