Zupa botwinkowa

Niezależnie po której stronie dyskusji jesteście, czy uważacie, że nowalijki są zdrowe czy nie, chyba nie osoby, która po zimowym okresie i zimnym początku wiosny, nie zjadłaby ze smakiem kolorowych warzywek. I tak, w końcu mogłam ugotować moją absolutnie najukochańszą zupę- botwinkową. Jeśli tak jak ja, zwariowaliście na jej punkcie, z pewnością zapragniecie przygotować ją w domu, pokornie dziele się więc przepisem:) Jeszcze jedna rzecz, nie ukrywajmy, każdy czasami posługuje się kostkami rosołowymi, jednak akurat w tym przypadku, naprawdę warto je ominąć i stanąć do garnków trochę wcześniej i przygotować bulion, żeby później w zupce mogły pływać kawałeczki kurczaka i warzyw.

Składniki:

2 litry bulionu drobiowego, a do niego:

  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • Mały 3cm kawałek selera
  • 1 cebula
  • Kawałek 15cm pora (niekoniecznie)
  • 2 liście laurowe i 3 kulki ziela angielskiego

Do tego:

  • 1 duży burak
  • 3-4 ziemniaki
  • Pęczek botwinki
  • Pęczek koperku
  • 100ml śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Gotujemy bulion: Do gara wlewamy 2 litry zimnej wody, wrzucamy do niego kurczaka, obrane i przekrojone na pół marchewki i pietruszki, przekrojoną na pół i opaloną na czarno cebulę, oczyszczonego pora i przyprawy, to gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę, żeby tylko na środku, co jakiś czas pykały małe bąbelki. Bulion przelewamy przez sito do innego garnka, warzywa i kurę zachowujemy. Do bulionu dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę buraka, cukier i sok z cytryny, gotujemy zupę 5 minut i dodajemy pokrojony pęczek botwinki, liście i buraczki na końcach, oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze jakieś 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Kurczaka obieramy i wybieramy dobre mięsko, 3 marchewki i 1 pietruszkę wyjęte z bulionu kroimy i dodajemy do zupy. Dodajemy jeszcze drobno posiekany koperek, masło, doprawiamy solą i pieprzem, zupę zaprawiamy śmietaną i gotowe.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: