Hiszpańska tortilla

Nie jest to może szczyt kulinarnego wyrafinowania, lecz jest to na pewno ciekawe danie, które możemy modyfikować i dodawać różne składniki. Dużym plusem jest szybkość wykonania, prostota i przede wszystkim to, jak bardzo ta hiszpańska tortilla jest syta:)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 średnie ziemniaki
  • dodatki np: cebula, kiełbaska, papryka, pomidory, wędliny, zioła
  • Pieprz, sól
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy na dość cienkie półplasterki i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju na rozgrzanej patelni na złoty kolor- jakieś 10-12 minut. W misce rozkłócamy jajka, doprawiamy je solą i pieprzem i przekładamy do nich zawartość patelni. Mieszamy, żeby składniki się połączyły, możemy teraz również dodać inne dodatki, podsmażoną kiełbaskę lub szynkę, cebulę, różne zioła, warzywa. Masę przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy środek omletu się prawie zetnie, zsuwamy go delikatnie na talerz i szybkim ruchem odwracamy na drugą stronę na patelnię. Smażymy jeszcze 3-5 minut i już mamy gotową hiszpańską tortillę. Możemy uniknąć tej całej operacji z talerzem i wstawić patelnię pod grilla w piekarniku, tylko musimy mieć odpowiednią patelnię, żeby się nie spaliła.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: