Placki ziemniaczane

Któż z nas nie lubi placków ziemniaczanych:) Podam Wam przepis na chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku placuszki, bo takie są najlepsze. Ja uwielbiam je jeść posypane cukrem, nawet jeśli dodaję cebulę, ale świetnie smakują też z kwaśną śmietaną, gulaszem albo sosem pieczarkowym. A jak Wam smakują najbardziej?

Składniki:

  • 4-6 średnich ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • Pół łyżeczki soli, pieprzu i trochę majeranku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, jeśli są młode, wystarczy je dobrze umyć i trzemy- połowę każdego ziemniaka na tych okrągłych poszarpanych oczkach i połowę na tych małych do marchewki, trzemy też cebulę, jak nam wygodnie. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, przyprawy i mieszamy. Masa nie powinna być za rzadka, ale ziemniaków nigdy nie odsączamy, w razie czego dodajemy więcej mąki. Na patelnię wylewamy olej, tyle by całą ją pokrył i smażymy na średnim ogniu 3-5 placków w zależności od wielkości patelni. W tym celu wykładamy 1 łyżkę stołową masy na rozgrzany olej, rozpłaszczamy dość cienko i przewracamy gdy brzegi placka się zrumienią. Po usmażeniu placki kładziemy na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar oleju.

Advertisements

2 komentarze (+add yours?)

  1. Remek
    Kwi 30, 2012 @ 18:08:36

    Chetnie podyskutuję o plackach ziemniaczanych. Moje dziewczyny mówią, że robię całkiem smaczne. Pozdrawiam Remek. Kontakt przez Konrada

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: