Dżem cytrynowy

Dziś coś, co powstało z potrzeby serca, gdyż trudno dostać w sklepach dżem cytrynowy, a jak już jest, to nie smakuje jak prawdziwa cytryna, kwaskowo i cytrusowo, tylko słodko i chemicznie. Gwarantuję, że ten dżemik jest taki jak trzeba i będzie znakomitym dodatkiem do naleśników, smarowania na słodkie bułeczki i do nadziewania wypieków.

Składniki:

  • Kilogram cytryn
  • 1,5-2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

Cytryny dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i od momentu w którym woda zacznie wrzeć, gotujemy 15 minut. Po tym czasie zalewamy je zimną wodą, stawiamy na kuchenkę i doprowadzamy wodę do wrzenia. Wyjmujemy z wody cytryny, odkrawamy ich końce i tniemy na małe kawałki (ze wszystkimi częściami). Cytryny wsadzamy do rondelka, zasypujemy cukrem i na małym ogniu smażymy 30-40 minut (jeśli nie chcecie kawałeczków w dżemie, to zmielcie masę blenderem), pod koniec posypujemy żelatyną, mieszamy chwilę i gorącą masę przekładamy do słoiczków, żeby mieć pewność, że się dobrze zamkną, możecie je zawekować. Jeśli lubicie, możecie do swojego dżemu dodać trochę kardamonu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: