Puszyste amerykańskie naleśniki- American Pancakes

Ludzie dzielą się na dwie kategorie: tych co wolą francuskie, czyli cienkie naleśniki i zwolenników tych puszystych, amerykańskich:) Trochę sobie żartuję, bo ja lubię oba rodzaje, ale jeśli postanawiam zrobić prawdziwie słodką rozpustę, to wybór jest oczywisty. American Pancakes ze wszystkimi możliwymi dodatkami:)

Składniki na 12 sztuk:

  • 270g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 250ml mleka

Przygotowanie:

Do mniejszej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. Do drugiej miski wlewamy mleko, wbijamy jajka i mieszamy chwilę trzepaczką, teraz wlewamy masło, wsypujemy składniki suche i mieszamy dalej na gładką masę. Zostawiamy na 2-3 minuty, żeby proszek do pieczenia zaczął pracować a czas ten wykorzystujemy, żeby rozprowadzić najlepiej na dwóch patelniach odrobinkę oleju. Patelnie nagrzewamy na średnim ogniu, smażymy 1-2 placki 10-12cm w zależności od wielkości patelni.  Naleśniki przekładamy na drugą stronę gdy na powierzchni pojawią się bąbelki. Konsumujemy łapczywie z różnymi dodatkami jak syrop klonowy, golden syrup, bita śmietana, masło, czy wszelkiej maści owoce.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: