Tort red velvet

Ciekawe, bardzo popularne w Ameryce ciasto, zawsze o krwistoczerwonym kolorze, lecz z różnymi wariacjami na temat kremu. Mi najbardziej odpowiada wersja z serkiem Philadelphia, niech Was nie odstraszy lekko słonawy posmak, gdyż wspaniale się komponuje z tym ciastem nadając mu wyjątkowego charakteru.

Składniki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki oleju roślinnego
  • Mały kubeczek maślanki lub kefiru (szklanka)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka octu winnego (czerwony lub biały)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka czerwonego barwnika w proszku

Krem:

  • 500g serka Philadelphia
  • 200g masła
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni termoobieg. 2 okrągłe formy 24cm wykładamy papierem do pieczenia (spód) a boki smarujemy masłem. Suche składniki, czyli mąkę, cukier, kakao i sól wsypujemy do miski i mieszamy. W drugiej misce rozkłócamy widelcem jajka, dolewamy kefir lub maślankę, olej i ekstrakt waniliowy i mieszamy chwilę widelcem. Składniki suche wsypujemy do mokrych i mieszamy widelcem w jedną stronę na gładką masę. Do szklanki wlewamy ocet, wsypujemy do niego sodę, mieszamy chwilkę i szybciutko przelewamy powstałą pianę do masy na ciasto. Mieszamy dokładnie i dzielimy ciasto po równo na 2 tortownice. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta zostawiamy na chwilę w piekarniku a później wyjmujemy z formy i dalej studzimy. Krem: W misce ucieramy masło na puszystą masę, dodajemy serek Philadelphia, miksujemy, wsypujemy cukier i dalej ucieramy na gładką masę. Krem wstawiamy do lodówki na pół godziny. Blat tortu przekładamy grubą warstwą kremu, boki i wierzch także nim smarujemy, a wierzch możemy posypać pokruszonymi ścinkami ciasta, żeby utworzyć klasyczną dla red velvet dekorację. Może być trudne ścięcie czegokolwiek z blatów bo rosną zwykle na płasko bez górek, ale warto pokombinować:)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: