Crème brûlée

Chyba najsłynniejszy deser kuchni francuskiej, którego chyba nie muszę nikomu przedstawiać. Ten waniliowy, słodki pieczony krem, z pyszną skorupką ze skarmelizowanego cukru podbija serce wszystkich łasuchów. Deser ten występuje w różnych wersjach np. kawowej czy czekoladowej, tutaj klasycznie- waniliowa.

Składniki:

  • 450ml śmietanki 36%
  • 2 duże żółtka
  • 100g cukru i cukier na karmel
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni, do rondla wlewamy śmietanę, laskę wanilii rozcinamy i nożem zeskrobujemy z niej ziarenka, które wrzucamy do śmietany razem z resztą laski, żeby oddała aromat. Śmietankę z wanilią podgrzewamy aż wokół brzegów pojawią się pęcherzyki i odstawiamy na 15 minut. W misce ucieramy żółtka z cukrem, znowu podgrzewamy  śmietanę do pojawienia się bąbelków i przez sitko wlewamy ją do masy jajecznej, miksując na małych obrotach. Masę przekładamy do płytkich kokilek i pieczemy 35-40 minut, do chwili gdy środek deseru będzie się trząsł gdy poruszymy naczyniem. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem posypujemy wierzch deseru cienką warstwą cukru i karmelizujemy palnikiem kuchennym, lub wstawiamy na krótko pod grilla.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: