Sos pomarańczowo- cytrynowy

Składniki:

  • 70 g masła
  • Sok z połówki pomarańczy i połówki cytryny, bez cząsteczek
  • 1 żółtko
  • Łyżka śmietany 18%
  • Łyżka cukru, może być trzcinowy
  • Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

W małym rondelku topimy masło razem z sokami, dodajemy cukier, jak się rozpuści, dodajemy roztrzepane żółtko (nie może być ani trochę białka) i energicznie mieszamy zwykłą łyżką lub trzepaczką. Podgrzewamy dalej mieszając aż sos zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, studzimy i dodajemy dużą łyżkę śmietany i ponownie mieszamy. Pyszny sos do deserów i naleśników gotowy.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: