Kruche ciasteczka migdałowe

Dziś pyszne ciasteczka migdałowe, w sam raz do maczania w herbacie czy kawie. Wręcz rozpływają się w ustach, są delikatne, niezbyt słodkie i bardzo szybko się je robi.

Składniki:

  • 180g mąki
  • 100g mączki migdałowej
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżka amaretto
  • Szczypta soli
  • Migdały do dekoracji

Przygotowanie:

Miękkie masło miksujemy w misce razem z cukrem pudrem, solą i jajkiem do prawie jednolitej masy, wtedy dodajemy amaretto i mieszamy jeszcze przez chwilę. W drugiej misce mieszamy mąkę i mączkę migdałową razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy składniki sypkie do masy mokrej powoli, ciągle miksując. Ciasto będzie bardzo gęste, ale takie ma być. Gdy wszystko zmiksujemy, wygarniamy masę na kawałek folii formując na środku wałek o średnicy 3-4cm, zawijamy go jak cukierka w tą folię i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy go i tniemy na 1cm plastry, które układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na środek każdego kładziemy migdał. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 175 z termoobiegiem jakieś 12-15 minut w zależności od wielkości ciasteczek.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: