Risotto z pieczarkami

Musiałam koniecznie dodać jakiś przepis dzisiaj, kiedy mamy rok przestępny, 29 lutego:) Ta data ze względu na swoją wyjątkowość zasługuje na odpowiednią potrawę, niestety miałam mało wymagające risotto, ale za to jakie dobre:)

Składniki na 2 porcje:

  • 8-10 pieczarek
  • 250g ryżu do risotto, czyli arborio
  • Mała cebula, albo nawet mniej
  • Pół lampki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • Litr bulionu grzybowego
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

W małym garnku podgrzewamy bulion i zostawiamy na małym ogniu, żeby lekko bulgotał, bo gdy będziemy go dolewać na patelnię, musi być gorący. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, gdy cebula się zeszkli a pieczarki przyrumienią, wsypujemy ryż i chwilę go przesmażamy (ok.2 min.), żeby zrobił się przejrzysty. Wtedy dolewamy białe wino, czekamy aż alkohol odparuje i wlewamy chochlę bulionu, czekamy aż ryż wchłonie większość płynu i czynność powtarzamy tyle razy ile trzeba. Risotto przygotowuje się między 15- 18minut, w tym czasie zwykle dolewa się bulionu 4-5 razy. To tylko orientacyjne wytyczne, po 12 minutach i kilku dolewkach należy sprawdzić twardość ryżu. Gdy już jest prawie gotowe, czekamy aż ryż wchłonie tyle, aby był oblepiony sosem i pilnujmy, żeby potrawa nie była za rzadka. Warto dorzucić jeszcze kawałek masła i wmieszać je, wtedy risotto zyska jeszcze bardziej kremową konsystencję. Podczas całego procesu ryż nie musi wchłonąć całego bulionu, który przygotowaliśmy. Na koniec do smaku dosypujemy pieprzu i soli i podajemy risotto posypane natką pietruszki.

Advertisements

1 komentarz (+add yours?)

  1. Samantha
    Lu 29, 2012 @ 21:27:06

    Risotto z winem jest zawsze dobre, pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: