Oeufs en cocotte- jajka zapiekane w kokilkach

Kiedy pierwszy raz spróbowałam zapiec jajka w ten sposób, to było jak olśnienie. Zastanawiałam się, czemu wcześniej o tym nie przeczytałam, czemu wcześniej tak ich nie przyrządziłam. Jak to zwykle z jajkami bywa, najlepsze jest to, że możemy dodać do nich prawie wszystko i otrzymać taki zestaw smaków, jaki nam najbardziej odpowiada, możemy zmieniać kombinacje i ciągle próbować coś nowego. Taki prosty zabieg, tak mało wysiłku potrzeba, żeby otrzymać idealne śniadanie, pyszne, zawsze wyglądające perfekcyjnie, no i ta radość z maczania grzanki w kremowym, delikatnym jajku.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 4 oliwki czarne
  • Grubo mielona sól morska, pieprz
  • Masło do wysmarowania kokilek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni z termoobiegiem. Kokilki smarujemy masłem, wbijamy do każdej po jednym jajku, wlewamy po łyżce śmietany, do każdej dodajemy trochę posiekanych oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Będziemy je zapiekać w kąpieli wodnej, więc bierzemy naczynie żaroodporne, wlewamy do niego gorącą wodę prosto z czajnika, ok. 2 cm, wstawiamy nasze kokilki do środka i naczynie ląduje w piekarniku. Jajka zapiekamy 8-10 minut, ale nie więcej, bo wtedy żółtko na pewno się zetnie, a przecież chodzi nam o bosko rozpływające się żółtko, w którym będziemy moczyć świeżą bagietkę lub podłużną grzankę.

Uwagi do przepisu:

– Dodatki do jajka wybieramy oczywiście takie jak lubimy, niemniej jednak podam parę innych pomysłów: możecie podsmażyć drobno pokrojona szalotkę na maśle, troszeczkę dodać do środka kokilek, a na tłuszczu z pozostałą cebulką usmażyć grzanki, którymi później będziemy wydobywać kremowe wnętrze. Teraz absolutna klasyka: Jajka zapiekane z płatkiem czarnej trufli, lecz bardzo prawdopodobne, że nie dysponujemy takim dobrem w tym momencie, więc możemy posłużyć się oliwą truflową. Polecam też wersję z suszonymi pomidorami i oliwą w której były przechowywane.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: