Łopatka wieprzowa w sosie borowikowym

Składniki:

  • Pół kilo łopatki wieprzowej (ze środkowej części)
  • 8-10 suszonych borowików, ale mogą być też inne grzyby
  • 1-1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
  • Sól, pieprz, pół paczki papryki słodkiej i łyżeczka ostrej
  • Szczypta kminu, kolendry, tymianku i majeranku
  • 2 łyżki mąki
  • Łyżka masła

Przygotowanie:

Grzyby moczymy przez noc w zimnej wodzie. Kroimy je w paski. Łopatkę myjemy i porcjujemy na kawałki, tak jak lubimy, mniejsze lub większe. Osuszone ręcznikiem papierowym kawałki solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Smażymy je razem ze słodką i ostrą papryką na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, żeby były rumiane z każdej strony (nie tłoczymy mięsa na patelni- smażymy partiami, żeby mięso nie puściło wody, tylko zyskało ładny kolor). Nie myjemy patelni, tylko wrzucamy na nią pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, chwilę smażymy. Mięso i cebulę przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy wcześniej pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę marchewkę, wszystkie pozostałe przyprawy. Dusimy całość przez godzinę na wolnym ogniu i w między czasie dodajemy masło. Jeśli chcemy, żeby sos był gęstszy, możemy zrobić zasmażkę.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: