Żurek

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2- 3 litry bulionu warzywnego
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 30 dkg dobrej kiełbasy
  • Cebula
  • 200 ml zakwasu do żurku
  • Śmietana do zup
  • Ząbek czosnku
  • Majeranek, pieprz

Przygotowanie:
Do warzywnego bulionu wrzucamy skórę z wędzonego boczku i gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z pokrojoną w plasterki kiełbasą i cebulką. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostki i wrzucamy do wywaru. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy zakwas, czosnek, pieprz i majeranek do smaku. Należy pamiętać o kolejności dodawania składników. Ziemniaki muszą być już miękkie kiedy dolejemy zakwas. Do całości dorzucamy podsmażony wcześniej boczek. Na koniec gotowania dodajemy śmietanę, roztrzepaną wcześniej z odrobiną gorącej zupy. Żurek podajemy z
ugotowanym na twardo jajkiem.

Advertisements

1 komentarz (+add yours?)

  1. mojamalakuchnia.wordpress.com
    Czer 26, 2013 @ 06:14:31

    Żurek – najlepsza zupa jak dla mnie 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: