Masło z papają

Pewnie zastanawiacie się teraz, po jakiego grzyba mi masło z papają? Jeśli lubicie potrawy z grilla, steki, gorące pieczone ziemniaki i chcecie nadać im ciekawego i nietuzinkowego smaczku, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Wyobraźcie sobie, delikatnie czosnkowe, słodkie, pomarańczowe masełko spływające po steku- pychota!

Składniki:

  • Pół niedużej papai
  • Pół kostki masła (125g)
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz, trochę oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę papaję. Smażymy, aż jej brzegi zaczną leciutko się przypiekać i gdy owoc stanie się bardziej miękki, wtedy przekładamy do miski i dajemy przestygnąć, dodajemy masło, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek i blendujemy na gładką masę. Odstawiamy na kilka minut w temperaturze pokojowej, żeby lekko stężało. Bierzemy foliową, śniadaniową torebkę, przekładamy do niej masę, a oba końce zwijamy jak cukierek, jednocześnie rolując tym po blacie, żeby powstał elegancki wałeczek. Odkładamy do lodówki do pełnego stężenia. Jak będziemy już je potrzebować, to tniemy je na plastry i kładziemy na wszystko co uznamy za słuszne:)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: