Tortilla- pszenna i kukurydziana

Tortilla pszenna składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 150ml wody (około, bo zależy od mąki ile wchłonie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 10ml oliwy

Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól i powoli wlewamy wodę, jednocześnie zagarniając do niej mąkę, gdy cała mąką będzie już w jednym kawałku, dolewamy olej, wtedy przy wyrabianiu ciasto nie będzie się kleić. Wyrabiamy szybko ciasto rękami, aż będzie jednolite i niekleiste. Porcjujemy je na 4-5 kulek, każdą rolujemy jeszcze chwilkę w dłoniach, rozpłaszczamy podsypując lekko mąką i wałkujemy jak najcieniej (wyjdą ok 25cm placki). Smażymy je na suchej patelni, ok 2 minuty z każdej strony, żeby na tortillach pojawiły się brązowe bąbelki. Usmażone placki, trzymamy pod bawełnianą ściereczką, żeby nie stwardniały, zanim ich użyjemy.

Tortilla kukurydziana składniki:

  • 250g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 200ml wody
  • Łyżka oliwy

Przygotowanie:

Jak w przepisie wyżej, tylko mąki trzeba razem przesiać.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: