Ciasto z kremem cytrynowym z bezą

Kwaskowo słodka ciastowa pyszność. Nie da się poprzestać na jednym kawałku:)

Składniki:

Ciasto półkruche na spód:

  • 5 żółtek
  • ¾ szklanki mąki
  • 100 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Masa cytrynowa:

  • Otarta skórka i sok z trzech cytryn
  • 150ml śmietanki 30%
  • 4 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru
  • Łyżka mąki

Beza na wierzch ciasta:

  •  Białka które oddzieliliśmy od żółtek
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • Łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto półkruche dość energicznie. Zimne masło siekamy nożem z mąką, dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia, wanilię i zagniatamy. Okrągłą formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Na spód formy równomiernie kładziemy ciasto rozwałkowane na około 1 cm, trochę wyżej przy brzegach. Całość wstawiamy do lodówki a w tym czasie przygotowujemy masę cytrynową. Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy cukier oraz sok i skórkę z cytryn. Podgrzewamy i stopniowo dodajemy żółtka roztrzepane wcześniej mikserem. Masę dalej podgrzewamy i ciągle mieszamy uważając by temperatura nie była zbyt wysoka. Gdy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia. Do masy dodajemy sporą łyżkę mąki i ubijamy mikserem by nie powstały grudki. Białka na bezę ubijamy na sztywno i dopiero wtedy dodajemy stopniowo cukier puder i mąkę. Miksujemy jakieś pięć minut aż powstanie sztywna i świetlista cukrowa masa. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wlewamy do niego masę cytrynową. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 0koło 30 minut. Wyciągamy ciasto z piekarnika i dość sprawnie układamy na nim pierzynkę z białek. Ponownie wkładamy do piekarnika i tym razem w temperaturze nie wyższej niż 180 stopni pieczemy jeszcze 30 minut. Po tym czasie dobrze jest obniżyć temperaturę do 160 stopni i potrzymać ciasto jeszcze jakieś 20 min. Jeśli mamy termoobieg to drugą część pieczenia kontynuujemy na termo obiegu w temperaturze 150 stopni. Upieczone ciasto należy dobrze schłodzić i dopiero podawać.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: