Barszcz ukraiński

Składniki:

  • 3 litry bulionu drobiowo-warzywnego
  • 4 buraki
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • Pietruszka
  • Cebula
  • Szklanka fasoli białej
  • Natka pietruszki
  • Puszka pomidorów krojonych
  • Śmietana
  • Majeranek, papryka, pieprz, łyżeczka cukru, szczypta kwasku cytrynowego

Przygotowanie:
Fasolę moczymy w zimnej wodzie całą noc. Gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła, aż będzie średnio miękka. Dolewamy bulion, pokrojoną marchew, pomidory z puszki, pietruszkę i starte na grubych oczkach buraki. Po 10 minutach gotowania dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy (paprykę, pieprz, kwasek, cukier) bez majeranku. Dalej gotujemy. Cebulkę posiekaną drobno przyrumieniamy na patelni i dorzucamy do zupy. Na koniec barszcz zabielamy śmietaną w ilości jaką kto lubi oraz doprawiamy majerankiem.  Zamiast surowej fasoli można dodać tę z puszki, ale robimy to dopiero na końcu. Wcześniej dodana rozgotuje się. Barszcz wymaga umiejętnego przyprawiania. Buraki lubią cukier, dzięki któremu wydobywa się cały ich aromat. Ważny jest także dobry pieprz i majeranek. Niektórzy dodają do barszczu posiekaną kapustę włoską, ale ma ona dość mocno wyczuwalny smak i zapach a w barszczu ukraińskim najważniejsze są buraki i fasola.

Advertisements

1 komentarz (+add yours?)

  1. Anka
    Mar 05, 2013 @ 10:41:18

    Mniam… uwielbiam barszcz ukraiński, a już niedługo będą młode warzywa do niego! . Dodaję do niego czasem zamiast fasoli fasolkę szparagową lub fasolkę białą z puszki, a na koniec jeszcze jajko na twardo. Bardzo fajne masz przepisy. Będę Cię chętnie podglądać 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: