Mus czekoladowy, bez jajek

Szybka i łatwa wersja musu czekoladowego. Do przygotowania dosłownie w 10 minut.

Składniki na 6 małych pucharków:

  • 400ml śmietanki 30%
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • jakieś owoce do dekoracji

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w naczyniu z podwójnym dnem lub w mikfofalówce (u mnie zajmuje to 1,5 minuty na najwyższej mocy). Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ubijamy do sztywności (uważamy, żeby nie przebić bo się zważy).  Ciągle miksując, ale już na niższych obrotach, powoli wlewamy przestudzoną czekoladę i mieszamy aż masa będzie miała jednolity kolor. Mus przekładamy do pucharków i dekorujemy górę deseru wiśniami. Ja miałam wiśnie w amaretto, takie ze słoiczka. Deser wstawiamy na 2 godziny do lodówki i po tym czasie możemy podawać. Możemy go przygotować nawet dzień wcześniej.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: