Konfitura z persymony

Składniki:

  • Kilogram persymony (ok.5 sztuk)
  • 100-150g cukru
  • Świeżo zmielona gałka muszkatołowa
  • Woda do podlewania w trakcie

Przygotowanie:
Z owoców zdejmujemy skórkę i mały twardy rdzeń, jeśli akurat w naszych owocach się znajdzie i kroimy je w małą kostkę. Persymonę wrzucamy do garnka, podlewamy 100ml wody, dodajemy cukier i mieszamy, ustawiając garnek na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, żeby masa lekko pulpała i gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać, jakieś 20-30 minut. Gorącą masę przekładamy do słoików i od razu je zamykamy. Możemy już cieszyć się naszym domowym dżemikiem.

Advertisements

1 komentarz (+add yours?)

  1. asieja
    Sty 13, 2012 @ 06:33:09

    lubie persymonę, taki smak zamknięty w słoiczku musi byc bardzo pyszny.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: