Żurek grzybowy

Ciekawa zupa, ostatnie odkrycie i zakochanie od pierwszego spróbowania. Zupa odpowiednio kwaskowa, z aromatem leśnych grzybów, będzie miłym zaskoczeniem dla domowników lub gości, którzy próbowali już wszystkiego.

Składniki:

  • Kilka grzybów suszonych, najlepiej borowików
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2-2,5  litra bulionu warzywnego
  • Cebula
  • 200 ml zakwasu do żurku
  • Śmietana do zup
  • Ząbek czosnku
  • Majeranek, pieprz
  • Natka pietruszki i koperek

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy zimną wodą, tak aby były całe zamoczone. Najlepiej moczyć je całą noc. Namoczone grzybki kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie, której się moczyły. Po 10 minutach gotowania wlewamy bulion i dalej gotujemy kilka minut. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju, na złotobrązowy kolor i wrzucamy do wywaru. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostki i wkładamy do garnka. Startą na dużych oczkach marchew również. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy zakwas, czosnek, pieprz i majeranek do smaku. Należy pamiętać o kolejności dodawania składników. Ziemniaki muszą być już miękkie, kiedy dolejemy zakwas. Na koniec gotowania dodajemy śmietanę, roztrzepaną wcześniej z odrobiną gorącej zupy oraz posiekaną natkę i koperek w ilości jaką lubimy. Żurek podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, albo z kromką żytniego chleba.

Reklamy

1 komentarz (+add yours?)

  1. Katarzyna Czernicka-Kujawska
    Sty 05, 2012 @ 16:51:03

    Próbowałam i polecam. Zupa przepyszna

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: