Sałatka owocowa z persymony i granatów

Zachwycająca kolorem i smakiem sałatka owocowa, najlepiej nadają się do niej persymony w odmianie fuyu- są słodsze i bardziej delikatne, mają lekko spłaszczony kształt. Wystarczy tylko kilka składników i 10 minut 🙂

Składniki:

  • 2 persymony
  • 1 granat
  • 1 jabłko (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka miodu
  • Kilka listków mięty
  • Kilka kropel soku z limonki

Przygotowanie:
Z granatu należy wydobyć pestki, ja zwykle robię to tak: Owoc kroję na 2 części, biorę miskę i nad nią uderzam w połówkę granatu drewnianą pałką kilka razy. Ziarenka ładnie wypadają, później wystarczy powyjmować drobne błonki. Osobiście wolę to, niż skubanie. Persymony kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z jabłkiem, jeśli chcemy je dodać. W docelowej misce umieszczamy wszystkie owoce, włącznie z sokiem z granatu, jeśli się wydzielił, dodajemy łyżeczkę miodu, trochę soku z limonki i mieszamy. Na koniec całość posypujemy pociętymi listkami mięty, lub jeśli wolimy melisy, która ma lekko cytrynowy posmak.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: