Rolmopsy śledziowe, marynowane w occie

Składniki na litrowy słoik:

  • -8 filetów a’la matias
  • -Kilka łyżeczek musztardy
  • -Dwie duże cebule pokrojone w piórka
  • -Kilka średniej wielkości ogórków kiszonych, pokrojonych w dość grube plastry
  • -Szklanka wody
  • -Pół szklanki octu spirytusowego 10%
  • -Po czubatej łyżce kminku, białej gorczycy i ziarnistego pieprzu
  • -Po kilka kulek ziela angielskiego, goździków i liści laurowych

Przygotowanie:
Na dno słoika wykładamy pokrojoną cebulę, oraz kilka grubych plastrów kiszonego ogórka. Filety odsączamy, smarujemy z jednej strony musztardą i zawijamy z plastrem ogórka w środku. Układamy warstwę śledzi, mi zawsze w standardowym, litrowym słoiku mieszczą się 4 filety w warstwie, po czym przekładamy cebulą i ogórkami.  Następnie kładziemy nową warstwę śledzi, znowu przykrytą cebulą i ogórkami. Równolegle przygotowujemy zalewę: wodę z octem i wszystkimi przyprawami wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Chodzi o to, żeby nie zagotować mieszanki, ale doprowadzić do tego, żeby przyprawy utonęły, a sam płyn zrobił się żółtawy i aromatyczny. Tak przygotowaną, ciepłą zalewą zalewamy zawartość słoika i koniecznie wrzucamy do środka możliwie jak najwięcej przypraw z rondelka, po czym zamykamy słoik. Śledzie nadają się do jedzenia po ok. 2 dniach marynowania.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: