Zupa ogórkowa

Coś dla miłośników kwaskowych smaków- zupa ogórkowa. Za przepis, wielkie podziękowania dla mojej mamy:)

Składniki:

  • 5 średnich ogórków kiszonych
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 marchewka, pietruszka, cebula, natka pietruszki, koperek
  • 40 dkg żeberek
  • Łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • Sól, pieprz, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i odrobinę Vegety

 Przygotowanie:

Żeberka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy razem z liśćmi laurowymi, solą, zielem. Gdy jest potrzeba, należy wywar szumować przed dodaniem startej na grubych oczkach marchewki i pokrojonych w kostkę ziemniaków. Kiedy marchew i ziemniaki będą prawie miękkie, dodajemy ogórki. Należy je obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach. Pamiętajcie żeby nie pomylić kolejności, bo ziemniaki dodane po ogórkach nie ugotują się, będą twarde i zgłąbiałe. Działa tak na nie kwas z ogórków.  Dalej gotujemy dodając Vegetę i pieprz do smaku. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę, aż będzie miała lekko brązowy kolor. Dorzucamy ją wtedy do zupy. Teraz jeszcze wrzucamy łyżkę masła oraz śmietanę. Śmietanę przed wlaniem powinno się rozmieszać z odrobiną gorącego płynu z zupy i dopiero połączyć z całością w garnku. Nie zważy się wtedy i nada zupie ładnego koloru. Na koniec jeszcze dodajemy posiekaną natkę i koperek.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: