Brownie podwójnie czekoladowy, bez mąki

Przepis doskonały dla osób, które nie tolerują glutenu. Moim zdaniem jedno z lepszych ciast bez mąki, często do niego wracam. Fantastyczne z konfiturą wiśniową, w wersji na ciepło, z jakimś owocowym sosem, lub lodami.

Składniki:

  • 250g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej drobno pokrojonej
  • 180g masła
  • 4 duże jajka
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • 1 czubata łyżka ciemnego cukru muscovado
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, jeśli z termoobiegiem, to do 175. Nad parą rozpuszczamy czekoladę gorzką razem z masłem, jak już będzie prawie rozpuszczone, ale jeszcze będziemy widzieć kawałki czekolady, to zdejmujemy miskę znad pary i mieszamy masę do całkowicie jednolitej konsystencji. Chodzi o to, żeby nie podgrzewać za mocno czekolady, żeby nie musiała długo stygnąć. W dużej misce ubijamy całe jajka z dwoma rodzajami cukru, na wysokich obrotach jakieś 5 minut, ciągle mieszając, dodajemy esencję waniliową i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy chwilę i wsypujemy mleczną czekoladę. Masę wylewamy do formy mniej więcej 28cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i posmarowanej masłem. Pieczemy 30 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i nie wyjmujemy z formy, aż ostygnie. Gdy będzie chłodne, możemy je pokroić.

Uwagi do przepisu:

– Jeśli chcecie, możecie dodać 100g mąki, wtedy ciasto nie będzie tak puszyste i delikatne, a bardziej ciągnące. Zależy jaki wolicie efekt.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: