Idealne burgery

Składniki:

  • 4 duże bułki do hamburgerów
  • 600g mielonego mięsa wołowego dobrej jakości
  • 1/2 małej cebuli
  • Łyżeczka pieprzu, pół łyżeczki soli
  • Kilka liści sałaty lodowej
  • 4 plastry sera
  • 8 plasterków kiszonego ogórka
  • Sos do burgerów

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy mięso, bardzo drobniutko posiekaną cebulę, przyprawy i ugniatamy pięścią, aż masa zrobi się jednolita. Na folii do żywności formujemy 8, płaskich kotletów, każdy po 15 cm, bo skurczą się podczas smażenia. Możemy je uformować, rozpłaszczając palcami, od folii i tak łatwo je oderwiemy. Mogą Wam się wydawać za płaskie, ale takie właśnie mają być. Teraz należy włożyć je na 15 minut do zamrażarki. W czasie, gdy burgery się chłodzą możemy podpiec na suchej patelni bułki. Kroimy je na 3 części, bo każdy hamburger będzie miał 2 kotlety, górę i dół tostujemy z jednej strony, a środkowe części z dwóch (żeby pozostały ciepłe możemy je wstawić do piekarnika na jakiś czas, gdy np. robimy ziemniaczki do podania z burgerami). Gdy mamy bułki, wyjmujemy z zamrażarki i smażymy kotlety- na lekko posmarowanej olejem, rozgrzanej dość mocno patelni, po 2 minuty z każdej strony. Wystarczy już poskładać wszystko w pyszną całość. Spód bułki smarujemy sosem, posypujemy pokrojoną sałatą lodową, kładziemy pierwszego kotleta, kładziemy plaster sera, środkową część bułki, znowu smarujemy sosem, posypujemy sałatą, kładziemy drugiego kotleta, 2 plastry ogórka i górna część bułki.

Uwagi do przepisu:

– Sos do „big mac’a” w osobnym przepisie.

Advertisements

3 komentarze (+add yours?)

  1. Katarzyna Czernicka-Kujawska
    Gru 28, 2011 @ 10:01:21

    Wczoraj miałam straszną ochotę na takie jedzonko. Że też nie wpadłam znienacka na kontrolę, może coś bym wpałaszowała? Fajnie wygląda ten burger, mniam.

    Odpowiedz

  2. Mateusz
    Gru 28, 2011 @ 16:37:26

    Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, jak wszystkie Marty dzieła, jest wielki i przepyszny. Polecam przetestować ten przepis 😉

    Odpowiedz

  3. adik
    Wrz 29, 2012 @ 14:04:06

    Jeżeli chodzi o dokładną kolejność warstw w Big Mac’u to (zaczynając od dołu):

    – dolna część bułki
    – sos do BIG MAC’a
    – drobno pokrojona cebula biała (zamoczona wcześniej w wodzie)
    – sałata lodowa
    – ser cheddar
    – kotlet z mięsa wołowego (bez żadnych dodatków)
    – środkowa część bułki
    – sos do BIG MAC’a
    – drobno pokrojona cebula biała (zamoczona wcześniej w wodzie)
    – sałata lodowa
    – 2 plasterki ogórka konserwowego
    – kotlet z mięsa wołowego (bez żadnych dodatków)
    – górna część bułki

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: